Activiteiten van Oxfam-Wereldwinkels op zaterdag 14 mei 2005

Heel wat van de 205 plaatselijke Oxfam-Wereldwinkels vliegen erin voor een actie in het kader van de campagne ‘Ik ben verkocht’.

Onderstaande lijst is een staalkaart met de opvallendste acties. Op www.oww.be staat een overzicht van alle acties.


PROVINCIE ANTWERPEN

BERCHEM, op de markt van het Villegasplein
10u-12u
Actie op de markt met Ludo Hellinx, Rebecca Huys acteurs uit Flikken. De BV’s zijn verkocht en animeren een Fair Trade Bingospel en Fair Trade Test voor de marktgangers.
Contactpersoon: Katrien Devos (09/230.64.44)
Katrien.devos@antwerpen.be

TURNHOUT, Gasthuisstraat
10u-13u
De wereldwinkels van Beerse, Malle, Merksplas, Vosselaar, Zoersel en Turnhout zetten alles op alles om zoveel mogelijk mensen de eisen te laten onderschrijven en er ‘een schepje koffiebonen bovenop te doen’ via de Fair Trade Test.
Contactpersoon: Lex Van Loon van WWMalle (0472/630.969)
Alex.vanloon@grim.be

WILRIJK, winkelcentrum De Kern
10u-18u, van 14u-16u met Pol Goossens
De hele dag worden voorbijgangers / klanten getest op hun Fair Trade gehalte. Overtuigden kunnen een schepje koffiebonen in onze bokaal doen en meedoen met een wedstrijd. Bij dit alles wordt hen ook een eerlijk kopje koffie aangeboden, o.a. door plaatselijke BV Pol Goossens.
Contactpersoon: Frie Cautreels (03.830.48.24.)
Frie_cautreels@pandora.be

PROVINCIE BRABANT

Van ETTERBEEK naar ANDERLECHT ‘fietscaravaan-circuit à vélo’
13u30-18u
Een gezamenlijke activiteit van Brusselse Wereldwinkels en Magasins du Monde (Anderlecht, Brussel-Beurs, Etterbeek). Een fietscaravaan vertrekt om 13u30 aan het gemeentehuis van Etterbeek, bezoekt 7 plaatsen om rond 18u te eindigen in het Gemeenschapscentrum De Rinck van Anderlecht, Dapperheidsplein 7.
De fietsers promoten de campagnes ‘Ik ben verkocht’ en ‘Ca passe par moi’ met T-shirts, stickers en ballonnen op de fietsen. Bij elk van de 7 haltes wordt een kleine actie opgezet en worden voorbijgangers uitgenodigd zich te outen voor eerlijke handel. Bij vertrek en aankomst zijn schepenen van de betrokken gemeenten aanwezig.
Contactpersoon: Renaat Jespers van WWBrussel (0484/115.393)
Oxfam.ww.mdm@swing.be

LEUVEN, Parijsstraat
12-18u
Activiteit in samenwerking met Oxfam-Wereldwinkel(s) Leuven (Studentenwerking), Leuven (Regiowerking), Wilsele, Wijgmaal, Kessel-Lo, Heverlee, Herent.
Onder het motto ‘Doe er een schepje bovenop’ kunnen mensen hun engagement voor eerlijke handel uiten en hun handtekening onder de politieke eisen zetten.
Contactpersoon: Maarten Loman (0486/051.929)
leuven@oww.be

HOEGAARDEN, op de zaterdagmarkt en in de Tuinen van Hoegaarden
TIENEN, in de winkelstraten en nabij de Grote Markt
13u30 – 17u
Voorbijgangers worden getest op hun kennis en sympathie voor eerlijke handel. Degene die reeds fair trade winkelen of die willen overschakelen op producten van eerlijke handel, zullen als "verkocht" verklaard worden. Met een heuse koffiestand en proefstand.
Contactpersoon: Willy Van Echelpoel van WWHoegaarden (016/76.60.32);
willy_ve@hotmail.com
Marnik Decock van WWTienen (016/76.09.65)
Marnik.decock@lin.vlaanderen.be

PROVINCIE LIMBURG

HAMONT-ACHEL, op het Marktplein
Een deel van het marktplein is gereserveerd voor een ‘koffieterras’, in een caravan worden 3 soorten koffie en een video uit Costa Rica getoond, passanten worden aangesproken op hun Fair Trade gehalte.
Contactpersoon: Daniëlle Palmans (011/44.82.79),

HASSELT, op de Grote Markt
11u-17u
Fair Trade Markt met alle ingrediënten van het nationale concept: Fair Trade Test, Fair Trade Bingo en de politieke eisen met live-animatie en –moderatie. Een 8-tal kraampjes zullen opgesteld staan met een selectie van de producten. Ook in de winkel kunnen de mensen zich bij de actie aansluiten.
Contactpersoon: Tony Van Endert (0474/427-751)

PROVINCIE OOST-VLAANDEREN

AALST, op de Markt
9u-13u met Raf Coppens
Fair Trade Actie met op de grote markt een etalage met Fair Trade koffies. Raf Coppens zal voorbijgangers interpelleren middels een niet elektrische megafoon betreffende hun koffieconsumptiepatroon en zal tattoo’s en stickers zetten op weke en minder weke delen van mensen die ‘verkocht zijn’ voor eerlijke handel.
Contactpersoon: Toon Vandenbossche (0485/695.960)

GAVERE, Wereldwinkel, Lielareweg 12
Hele dag
10 bekende Gaverlingen doen mee aan de actie tijdens de opendeurdag in de Wereldwinkel. Al deze mensen zullen zich ‘openlijk’ verkocht verklaren. Bovendien is er een eendagscafeetje in de tuin, waar bezoekers kunnen genieten van een gratis (h)eerlijk kopje koffie en koekje.
Contactpersoon: Jos Hendrikx (09/384.47.10) - franspauwels@euphonynet.be

GENT, in het stadscentrum
11u30: persconferentie op de Botermarkt tegenover het Stadhuis
12u: actie
Persconferentie van 11u30 tot 12u00 met schepen Marina Hoornaert en Wouter Deprez over het gebruik van Fair Trade producten door het Gentse stadsbestuur. Vanaf 12u start in het stadscentrum de nationale actie ‘Doe er een schepje bovenop’ met een bevraging van de Vlaming wat betreft zijn/haar Fair Trade gehalte.
Contactpersoon: Hans Canters (09/223.46.02) - oww.educatie@evonet.be

LAARNE, op de kermis
16u-19u
Naar aanleiding van het kermisweekend doet ook de wereldwinkel van Laarne er een schepje bovenop! Zij zullen kermisgangers testen op hun Fair Trade gehalte en koffiebonen in een bokaal laten doen als symbool voor hun engagement voor eerlijke handel.
Contactpersoon: Heidi Poelman (0472/271.196) - heidi.poelman@kahosl.be

PROVINCIE WEST-VLAANDEREN

KNOKKE-HEIST, op het gemeenteplein (Groentemarkt)
9u-13u
Er wordt veel volk verwacht op dit top-pinksterweekend. Mensen worden aangesproken en ‘warm’ gemaakt voor een eerlijkere wereldhandel en voor Fair Trade producten en er wordt koffie geschonken.
Contactpersoon: Ria Blondeel (050/62.58.96) – en joost goderis (joost.goderis@skynet.be)

LICHTERVELDE, Marktstraat 26 en op verschillende plaatsen in de gemeente
9u-12u en 14u-17u
Enkele vliegende brigades onderzoeken het Fair Trade-gehalte van Lichterveldenaars in de straat en motiveren hen om er een ‘schepje bovenop te doen’. Gelijktijdig loopt in de wereldwinkel een opendeurdag.
Contactpersoon: Dorien Garsbeke (051/72.51.53) - bart.vangheluwe@scarlet.be

Deel dit artikel