Aleida Guevara en Cuba boven op het Europees Sociaal Forum in Londen

Op het Europees Sociaal Forum in Londen was Cuba opvallend aanwezig. Top of the bill was Aleida Guevara, kinderarts en dochter van. Als een van de belangrijkste gasten mocht zij het woord nemen op de openingsmeeting en op de grote betoging van zondag.

Fotoreport van het ESF in Londen

Op het vorig Europees Sociaal Forum (ESF) in Parijs was het voor de Cubanen en hun vrienden nog knokken om aan de bak te komen. De top van het ESF had het immers niet zo heel erg begrepen op socialistisch Cuba. Maar in Londen was Cuba overal, met vier seminaries, twee workshops, een spetterende Fiesta Cubana en Aleida Guevara. Het was de verdienste van de Britse Cuba Solidarity Campaign, met de steun van de vakbond TUC, om Cuba de plaats te geven die het verdient op een forum dat 'een andere wereld' wil.

Onder de vlaggen van de Transport & General Workers' Union en in een zaal die uitpuilde met 5.000 toehoorders, nam Aleida Guevara tijdens de plenaire zitting over het VS-imperialisme de oorlogspolitiek van de VS op de korrel. "In de wereld wordt dit jaar 800 miljard dollar uitgegeven aan wapens en oorlog. De helft daarvan is op rekening van de VS. Maar zoals Fidel Castro zegt, al die wapens kunnen wel armen en analfabeten doden, maar niet de armoede en het analfabetisme. Wat zouden jullie ervan denken als we dat enorme bedrag dààr eens gingen aan besteden?" Applaus. "De VS hebben hun mond vol over massavernietingswapens, maar zij zijn zélf de kampioenen van de kernwapens en de biologische wapens. Moeten wij nu met zijn allen een invasie van de VS gaan organiseren?" Nog meer applaus. Aleida Guevara besloot met een oproep om de oorlog tegen Irak te stoppen. Staande ovatie.

Iniciativa Cuba Socialista (ICS) organiseerde mee een workshop en het seminarie 'Handen af van Cuba', dat veel meer volk trok dan de 400 zitplaatsen die er waren. Katrien Demuynck, woordvoerster van ICS, riep er op om de nieuwe petitie te tekenen voor de vrijlating van de vijf Cubaanse politieke gevangenen in de VS, en om de blokkade en de sancties van de Europese Unie tegen Cuba op te heffen. Na Katrien kwam Aleida Guevara de aanvallen op Cuba counteren.
"De VS hebben het over 'het gebrek aan democratie' in Cuba. Maar over welke democratie hebben ze het? Degene die ze introduceren in Irak en Afghanistan misschien? Of die in hun eigen land, waar 43 miljoen mensen geen ziekteverzekering hebben? Bush zegt dat hij de Cubaanse kinderen wil helpen. Waarmee dan wel? Met vaccinaties die ze al lang allemaal hebben van bij hun geboorte, in tegenstelling tot de Amerikaanse kinderen? Misschien moesten wij hém maar eens helpen, om gratis medische campagnes op te zetten in zijn eigen land! En dan de 'mensenrechten'. Over welke mensenrechten hebben ze het? Meer dan een derde van de wereldbevolking heeft honger of leeft in miserie. Over dié mensenrechten wordt niet gesproken!" Een jongere vroeg Aleida of ze sporen van de 'nieuwe mens' ziet bij de jongeren op het Europees Sociaal Forum. "Neen, antwoordt ze beslist, want om aan een nieuwe mens te kunnen werken heb je eerst een nieuwe maatschappij nodig. Maar natuurlijk is de aanwezigheid van zoveel jongeren hier een hoopvol teken." En op de vraag over het gebruik van de beeltenis van haar vader, Che Guevara: "Wij zijn ertegen dat de kop van mijn vader wordt misbruikt door kapitalistische bedrijven. Maar als ik Che zie op het t-shirt van een jonge activist, dan zeg ik: daar is 'Che presente', daar is Che aanwezig. Als ik hem zie op vlaggen in een strijdbeweging, dan weet ik: ook daar is 'Che presente'."

 

Deel dit artikel