“Angélica, wij staan achter je!”

De 11-jarige Ecuadoriaanse Angélica en haar moeder Ana Cajamarca, mensen zonder papieren, werden na een verblijf van een maand in het gesloten centrum 127bis net niet het land uitgezet, dankzij een brede protestbeweging annex juridische actie. Maar het parket ging in beroep: op 18 september komt de zaak opnieuw voor. Intal lichtte zijn Ecuadoriaanse partnerorganisatie in, en die startte prompt een solidariteitscampagne.

Ana Cajamarca en haar dochter Angélica verblijven al drie jaar in België en zijn prima geïntegreerd. Maar op 30 juni werden ze opgepakt bij een politiecontrole in Dilbeek. De dag erna was hun uitwijzingsbevel al getekend. In afwachting werden ze opgesloten in het gesloten centrum 127bis in Steenokkerzeel. Op 30 juli was een gedwongen uitwijzing voorzien. Moeder en dochter zaten al op een busje naar Schiphol toen er op de valreep nog een uitspraak kwam in kortgeding, van de Rechtbank van Eerste Aanleg van Brussel: ze moesten onmiddellijk worden vrijgelaten.

Angélica en Ana zijn afkomstig uit Cuenca, de derde stad van Ecuador, en precies de plek waar intal een lokale partnerorganisatie heeft, de Fundación Niño A Niño (Stichting 'Kind naar Kind'). Die maakt samen met intal deel uit van de People's Health Movement , en was in 2005 een van de gastorganisaties voor de Tweede 'People's Health Assembly'.

Toen Arturo Quizhpe, de coördinator van Niño A Niño – tevens pediater en prof aan de faculteit geneeskunde in Cuenca – hoorde dat Angélica ook na haar voorlopige invrijheidsstelling nog een gedwongen uitwijzing riskeert, stelde hij voor om haar vanuit Ecuador te steunen, van kind tot kind: met solidariteitsboodschappen en tekeningen van Ecuadoriaanse kinderen. Een paar dagen nadien kreeg intal in zijn inbox al een campagneplan, een prachtige affiche en een open brief. “De emotionele, mentale, intellectuele en spirituele ontwikkeling van een kind is onmogelijk zonder een omgeving van vrijheid en solidariteit”, schrijft Dr. Quizhpe. En hij roept op: “Laten we onze krachten bundelen en met verbeelding en tederheid, solidariteit en liefde ijveren voor wat ons dierbaar is: het leven, de vreugde en de hoop van de kinderen op onze planeet.”

Met zijn campagne wil Niño A Niño “solidariteit creëren voor de verdediging van Angélica en haar moeder om hun gedwongen uitwijzing uit België te verhinderen, zodat hun recht gerespecteerd wordt om zelf te beslissen over de school-, sociale en menselijke omgeving waarin ze willen leven”. Met dit ene geval wil Niño A Niño ook de situatie onder de aandacht brengen van de duizenden Ecuadoriaanse kinderen die migreren omwille van de armoede en het gebrek aan jobmogelijkheden in hun land.

intal DOOR:

Deel dit artikel