Bekende Gentenaars vragen aandacht voor hygiëne in ontwikkelingslanden

Op Werelddag Handen Wassen (15 oktober) vroeg Protos samen met 8 bekende Gentenaars aandacht voor het belang van een goede hygiëne in landen in ontwikkeling.

In meer dan 100 ontwikkelingslanden worden vandaag 200 miljoen mensen gesensibiliseerd over het belang van handen wassen. Een goede hygiëne is noodzakelijk om écht stappen vooruit te zetten in de volksgezondheid van regio's zoals Sub-Saharisch Afrika, Zuid-Azië en Latijns-Amerika.

Enorme impact

Soms hebben de eenvoudigste ingrepen de grootste impact. In landen in ontwikkeling is handen wassen met zeep zo'n eenvoudige, maar erg efficiënte praktijk. Hierdoor vermindert bijvoorbeeld de kans op diarree onmiddellijk met 47%. Dagelijks sterven nog steeds 1.000 kinderen jonger dan 5 aan deze ziekte.

Handen wassen met zeep is volgens de Wereldgezondheidsorganisatie de hygiënemaatregel met de grootste impact op gezondheid. Toch wast amper 50% van de bevolking in de landen ten zuiden van de Sahara de handen met zeep. Dat is het gevolg van een gebrek aan kennis, maar ook van een tekort aan infrastructuur. Zelfs in de lokale gezondheidscentra in Sub-Saharisch Afrika en Latijns-Amerika ontbreken vaak wastafels en zeep om de handen te wassen.

Werelddag Handen Wassen

Een investering van 3 euro in het promoten van handen wassen levert een even grote vooruitgang voor de volksgezondheid als een investering van 10 euro in latrines, een investering van 180 euro in drinkwatervoorziening aan huis, of een investering van duizenden euro's in inentingen.

Naar aanleiding van Werelddag Handen Wassen vroeg Protos aandacht voor de problematiek rond hygiëne in landen in ontwikkeling. Bekende Gentenaars Katja Retsin, Marijke Pinoy, Mieke Bouve, Veerle Malschaert, Delfine Bafort, Vera Dua, Gilda De Bal en Vic De Wachter ondersteunden de actie van Protos en kwam symbolisch de handen wassen op de Groentenmarkt in Gent.

 

Join For Water DOOR:

Deel dit artikel