Belgisch medisch team in New Orleans

Persbericht
 

Dr. Geert Van Moorter aan de slag in New Orleans
 

Een team van Geneeskunde voor de Derde Wereld (G3W), bestaande uit de Belgische spoedarts Geert Van Moorter en de Filippijnse verpleegster Madel de la Cruz, is momenteel op medische onderzoeksmissie in New Orleans. Ze zijn ingeschakeld in het vrijwilligersteam van de Common Ground  Health Clinic (www.commongroundrelief.org) in de wijk Algiers. Deze kliniek kadert in een hulpinitiatief vanuit de lokale bevolking, en bedient voornamelijk de arme Afro-Amerikaanse gemeenschap.

Het team van G3W bereidt ook een ‘needs assessment mission’ voor van de People’s Health Movement-USA (www.phmovement.org en www.phm-usa.org), een internationaal netwerk voor volksgezondheid waar Geneeskunde voor de Derde Wereld lid van is.

Dr. Van Moorter mailde ons gisteren: “Deze clinic beantwoordt aan een behoefte, de gewone dokters zijn nog niet terug en veel mensen zijn tevreden dat ze hier voorschriften kunnen krijgen voor hun therapie. Verder doen ze hier vaccinatie tegen tetanus en hepatitis A, en psycho-sociale ondersteuning voor de slachtoffers. Veel mensen zitten met stress. Begrijpelijk: eerst moesten ze dagenlang op hulp wachten na Katrina, dan werden ze op een niet-georganiseerde manier geëvacueerd, en nu zijn ze terug in een stad die nog niet de nodige voorzieningen biedt.”

Dr. Geert Van Moorter was eerder verschillende keren op medische missie in Irak, o.a. tijdens de bombardementen en de VS-invasie in 2003, en nadien tijdens de bezetting. Het is ironisch dat Geneeskunde voor de Derde Wereld vandaag in de Verenigde Staten actief is, het rijkste land ter wereld. Ook ironisch is dat Dr. Van Moorter logeert in een tentenkamp in New Orleans, waar ook national guards slapen die teruggekeerd zijn uit… Irak!

Het team van Geneeskunde voor de Derde Wereld blijft in New Orleans tot 24 oktober. U kan hen bereiken op nr. 00 1 650 430 4297.

 

Contact: Dr. Bert De Belder, 0495/85.57.01

Deel dit artikel