Bericht uit Hongkong: Het geduld van de boeren is op

Hong Kong, 17 december – Nu in de voorbije dagen nogmaals bleek dat de ministers van de rijke landen tot geen enkele toegeving bereid zijn, is de maat vol voor de boeren. Aangevoerd door de Koreanen wisten ze vandaag door het politiecordon te breken en op te rukken naar het congrescentrum waar de ministerconferentie van de wereldhandelsorganisatie (WTO) doorgaat.

Een niet aflatende stroom betogingen trok in de voorbije dagen van het Victoria Park, waar de tegenstanders van de WTO zich ophouden, naar de kaai voor het congrescentrum waar de ministerconferentie zelf doorgaat. De demonstraties verliepen vredevol op enkele kleine incidenten na.

Vandaag werd de sfeer op de kaai grimmiger. De autoriteiten hadden metershoge hekken laten optrekken ter versterking van de hekken naast de toegangsweg naar het congrescentrum. De enige ingang zag eruit als een versterkte burcht. Vooraan stond nog steeds een rij vrouwelijke agenten. Achter hen stond de oproerpolitie echter rijen dik in vol ornaat. Zij waren voorzien van peperspray en enkelen droegen geweren om traangasgranaten af te vuren.

Om drie uur kwam de betoging toe van de jongeren en studenten, even later gevolgd door een groep van verschillende Koreaanse katholieke verenigingen, inclusief een groot kruis en twee priesters. Een half uur later kwam de eerste groep Koreaanse boeren toe, aangevuurd door het tromgeroffel dat ons hier inmiddels al vertrouwd in de oren klinkt.

Zes Koreaanse boeren scheidden zich van de rest af en begonnen zich om te kleden. Vervolgens gingen ze met de rug naar de zee op de rand van de kaai staan en hieven ze met gebalde vuist een strijdlied aan. Na een laatste aanmoediging sprongen ze één voor één het koude zeewater in, deze keer zonder zwemvest.

Uiteraard wisten ze wel dat het hen niet zou lukken om het congrescentrum al zwemmend te bereiken. Honderd meter verder werden ze al uit het water gehaald door de politie en terug aan hun kameraden overgeleverd die hen veilig op het droge hesen.

Dat was blijkbaar het sein voor andere Koreaanse boeren om aan de slag te gaan. Ze slaagden erin om met een touw een hek neer te halen op een stuk bij het water, waar het hek nog niet versterkt was. De Koreaanse boeren blijven verbazen met hun vindingrijkheid en de militaire discipline en precisie waarmee ze tewerk gaan.

Maar ook de truuk met het hek was een afleidingsmeneuver want van zodra het hek in het water gekieperd was, gingen de Koreanen terug naar hun groep. Die was intussen naar de poort getrokken en probeerde er door de politielinies te breken. De politie ging de demonstranten te lijf met het waterkanon en peperspray. De betogers gaven niet echt veel weerwerk en beperkten zich tot het gooien van wat in hun bereik lag. Vooral de aluminium laddertjes van de media bleken effectieve, maar lichte, projectielen.

Rond vijf uur bereikte echter een betoging van duizenden boeren de kaai. Minstens tweehonderd van hen hadden de zwemvest al omgord. Toen was het nog een kwestie van uren tot de boeren door het politiecordon konden breken. Toen de avond viel hadden ze de toegangsweg tot het congrescentrum bezet.

Eén ding is duidelijk: Het geduld van de boeren is op. Niet dat ze met grote verwachtingen naar Hong Kong gekomen waren. Van bij het begin was het duidelijk dat ze elk akkoord van de ministerconferentie zouden verwerpen en liever de hele WTO zagen verdwijnen. De voorbije dagen bleek echter nogmaals dat de ministers van de Verenigde Staten en de Europese Unie tot geen enkele toegeving bereid zijn. Voor de boeren is de maat vol.

Foto's op indymedia.be: De voorbereidingen van de politie, Koreaanse boeren zwemmen naar het congrescentrum en de eerste pogingen van de boeren om door het politiecordon te breken.

Deel dit artikel