Betalend volumetrisch watersysteem in Kampala Oeganda

Kampala Oeganda: betalend volumetrisch watersysteem komt in december in werking.

De nationale water en afvalwater maatschappij (NWSC) van Oeganda plaatst betaalsystemen voor watervoorziening in de slums van Kampala. Het gaat om een pilootproject dat kadert in een nationaal initiatief om water goedkoper en beter bereikbaar te maken voor de armen in sloppenwijken.

Een individu kan een instelbaar aantal liters water kopen uit een toestel na het inbrengen van een vooraf gekochte jeton of muntstukken (systeem analoog aan onze doorsnee wasserette). De prijs voor een liter water is vastgelegd op 11Shs, wat zeer goedkoop is. Op die manier heeft de verbruiker een goedkoper alternatief en is hij niet verplicht om grotere hoeveelheden aan te schaffen bij straatventers die het water aanbieden aan prijzen die variëren tussen 50 en 100 Shs.

Gedelegeerd bestuurder Dr. William Muhairwe verklaart: " Wij willen met dit project komaf maken met het bedrog dat mensen water uit de waterkiosken nu veel te duur betalen."

Dr. William Muhairwe wist de parlementaire commissie van natuurlijke rijkdommen van Oeganda te vertellen dat het systeem, dat voor 3 miljoen € gesponsord wordt door de Duitse regering, in gebruik zal worden genomen in december 2006. En het project zal nadien navolging krijgen in andere districten.

Tevens vertelde Muhairwe dat de maatschappij nog 4 miljoen € zoekt om nieuwe aanvoerpijpen dieper in het Victoria meer aan te leggen om water uit het meer te kunnen trekken voor het maken van drinkwater.

" Zoals je weet, is het waterniveau in het Victoria meer gedaald ( zie ook eerder artikel gepubliceerd op 27/02/2006 onder het thema water op deze site ), en komen onze bestaande zuigleidingen boven water te liggen. Indien we geen nieuwe pijpen aanleggen, dreigen we in december zonder water te vallen", zei Muhairwe.

Join For Water DOOR:

Deel dit artikel