Brugge ondertekent VN-solidariteitsverklaring met vluchtelingen na inspanning 11.11.11-leden

allemaalmensenbrugge

Een groep Brugse organisaties, onder de 11.11.11-paraplu, organiseert voor het derde jaar op rij film, theater en ontmoeting met migratie als rode draad. Om het engagement van de Stad Brugge te benadrukken ondertekende burgemeester Dirk De fauw (CD&V) op vrijdag 6 september de solidariteitsverklaring ‘Cities are standing with refugees’.

Mensen vluchten niet zomaar, ze gaan op de loop voor conflicten, ongelijkheid, armoede of klimaatverandering. Het debat over vluchtelingen en migratie is heftig en emotioneel. Iedereen heeft er een sterk uiteenlopende mening over.

Belangrijk is dat we ook de feiten niet uit het oog verliezen. 70,8 miljoen mensen zijn op de vlucht. Sinds 2014 riskeerden bijna 2 miljoen mensen hun leven, in de hoop Europa te bereiken via de Middellandse Zee. 15 000 onder hen kwamen daarbij om het leven. Cijfers die er voor zorgen dat het debat over veiligheid, menswaardigheid en integratie, zowel in de politiek als op straat, er vaak hard aan toegaat.

Om hierop een antwoord te bieden organiseerden een groep Brugse organisaties de voorbije twee jaar een breed aanbod aan film, expo, theater, debat en ontmoeting waar migratie, integratie en diversiteit steevast de rode draad vormden. Door de intensieve samenwerking tussen diverse partners uit het Brugse middenveld werd een breed publiek bereikt. In 2019 zal Stad Brugge het verbindende initiatief, dat de kans biedt kennis te maken met allerlei aspecten van het integratieverhaal, blijven ondersteunen.

Ook ondertekende Stad Brugge de solidariteitsverklaring ‘Cities are standing with refugees’. Een initiatief van UNCHR (het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen, een VN-organisatie), dat steden wereldwijd uitnodigt om ondersteuning te bieden aan vluchtelingen, burgers met elkaar te verbinden en te werken aan een stad waar iedereen tot zijn of haar recht komt. Reeds 128 steden uit 41 landen ondertekenden de verklaring, Brugge wordt de 8ste stad van België.

‘Allemaal mensen in Brugge’ kwam tot stand door de samenwerking van onder meer:

11.11.11, Amnesty International, Beweging.net, Chamna, FMDO, Howest, Huis van de Mens, Openbare Bibliotheek Brugge, Oxfam-Wereldwinkel, Diversiteitsdienst, Pax Christi, Rode Kruis Opvangcentrum voor asielzoekers, Solidariteit Onthaalhuis Kristus Koning, Taranta, UNIA, Vluchtelingenwerk, Vormingplus Regio Brugge en Voz Latina

Het volledige programma en de laatste info vind je op: www.allemaalmensenbrugge.be

11.11.11 DOOR:

Deel dit artikel