Burgers zijn het eerste slachtoffer van de Filipijnse oorlog tegen terreur

Eind mei riep Filipijns president Duterte de krijgswet uit over heel Mindanao, de meest zuidelijke eilandengroep van de Filipijnen. Om de gevolgen van deze aanpak tegen terrorisme op gewone burgers te onderzoeken, namen onze partnerorganisaties deel aan een humanitaire missie in Marawi City.

teddy casiño, mindanao, marawi, filipijnen, G3W, noodhulp, terreur

De aanleiding voor het uitroepen van de krijgswet was een confrontatie tussen het Filipijns leger en de Maute-groepering, een terreurorganisatie die trouw heeft gezworen aan IS, in Marawi City. Meteen werd door onze partners gevreesd dat deze wet misbruikt zou worden om kritische stemmen te onderdrukken. Vrouwenorganisatie GABRIELA en mensenrechtenorganisatie KARAPATAN bezochten het getroffen gebied en gingen op zoek naar getuigenissen.

Burgers vrezen voor hun leven

Sinds het uitroepen van de krijgswet in Mindanao sloegen al 325.294 mensen op de vlucht. Een groot deel ervan vond onderdak in omliggende evacuatiecentra.

Het Filipijnse leger focust in haar strategie vooral op ongerichte luchtbombardementen, hoewel er geen bewijzen zijn dat deze aanpak een efficiënte manier is om terroristische groeperingen terug te dringen. De aanvallen raken voornamelijk gewone burgers in de regio. Hun boerderijen worden vernield waardoor ze niet meer in hun levensonderhoud kunnen voorzien en ze constant voor hun leven vrezen.

De humanitaire missie kon medische diensten, psychosociale steun en noodgoederen leveren aan meer dan 1.000 families.

Volgens G3W-partner KARAPATAN vonden al 9 burgers de dood door bombardementen en militaire operaties tegen terrorisme. Mensenrechten worden ook nog op andere manieren geschonden; door geforceerde evacuatie, vernietigingen, bedreigingen, pesterijen en intimidatie.

De humanitaire missie kon medische diensten, psychosociale steun en noodgoederen leveren aan meer dan 1.000 families. Helaas werd de missie tegengehouden door het leger en konden ze Marawi Stad niet binnen. De goederen en diensten vonden wel hun weg via een provinciaal opvangcentrum.

Tijdens hun missie zagen de hulpverleners dat infecties op de bovenste luchtwegen, huidaandoeningen, tuberculose, hypertensie en longontstekingen die al vóór de evacuatie aanwezig waren, steeds ernstiger worden door de aanhoudende crisissituatie.

Posttraumatische stress bij vrouwen en kinderen

Vooral de mentale gezondheid van de vrouwen en kinderen op de vlucht baart de hulpverleners zorgen. Kinderen tonen duidelijke tekens van angst en stress bij het zien van zwaar bewapende personen. Ze hebben gezien hoe helikopters boven hun huizen hingen en bommen op hun gemeenschap gooiden.

Een soldaat zei tegen één van de gevluchte vrouwen: "als jij braaf bent, dan zullen wij ook braaf zijn, als je lastig doet, dan verkrachten we je"

De ongepaste grap van president Duterte, die beweerde dat soldaten tot drie vrouwen mochten verkrachten met zijn toestemming, jaagden vrouwen die naar de evacuatiecentra moesten vluchten, schrik aan. Eén van de gevluchte vrouwen werd hier letterlijk mee geconfronteerd. Een soldaat zei tegen haar: "als jij braaf bent, dan zullen wij ook braaf zijn, als je lastig doet, dan verkrachten we je".

De partners zijn duidelijk in hun conclusies en roepen de Filipijnse regering op om de krijgswet onmiddellijk af te voeren, de luchtbombardementen te stoppen en de militarisering aan banden te leggen.

Wil je meer weten over deze humanitaire missie, lees dan de Engelstalige blog van lokaal G3W-medewerker Andrew Aytin.

Viva Salud DOOR:

Auteur: Andrew Aytin (origineel in Engels gepubliceerd), herwerking door Delphine Van Belleghem - G3W

Deel dit artikel