Burundese activist veroordeeld tot 5 jaar

logo11 klein

Persbericht 24 juli 2012


Faustin Ndikumana, voorzitter van de Burundese anti-corruptieorganisatie Parcem, is vanmorgen voor het Burundese gerechtshof veroordeeld tot 5 jaar effectieve gevangenis en een boete van bijna 60.000 euro. Ndikumana krijgt deze straf na uitspraken in de Burundese media over wanpraktijken tijdens rekruteringen bij het ministerie van Justitie. 11.11.11 vindt de veroordeling onterecht en buitenproportioneel. De organisatie vreest dat na de viering van 50 jaar Burundi het weer 'business as usual' is in het Centraal-Afrikaanse land.


Vanmorgen, 9u, verscheen Faustin Ndikumana voor het Burundese gerecht. Aanleiding waren een brief aan de minister van Justitie en uitspraken in de media, waarin Ndikumana de wanpraktijken die plaatsvinden tijdens rekruteringen bij het ministerie van Justitie, aanklaagde. Hierop diende de minister van Justitie klacht in wegens laster. De feiten dateren van begin dit jaar. Ndikumana deed zijn uitspraken als voorzitter van Parcem (Parole et Action pour le Réveil des Consciences et Evolution des Mentalités), een organisatie die zich inzet voor een beter beheer van openbare middelen en het bestrijden van corruptie.

Na de klacht werd Ndikumana prompt gearresteerd en pas na 14 dagen en onder internationale druk van ondermeer de Belgische regering vrijgelaten. Het proces, dat aanvankelijk gepland was op 5 juli, vlak na de viering van 50 jaar onafhankelijkheid, werd vervolgens uitgesteld tot vandaag.
Vandaag viel dus het vonnis in de zaak. 5 jaar effectief, een persoonlijke boete van 500.000 Burundese Frank en een boete voor Parcem van 100 miljoen (omgerekend 57.687 euro). In een eerste reactie gaf Faustin aan hiertegen vast en zeker in beroep te zullen gaan. De hoop is dat het vonnis daar teniet zal worden gedaan, en dat de uitspraak van vandaag vooral dient als spierballengerol ten overstaan van de internationale druk over de zaak.

Voor 11.11.11 is de veroordeling onterecht en buiten alle proportie. De organisatie, die Parcem als partner al enkele jaren ondersteunt, vreest dat de uitspraak een indicatie is van business as usual in Burundi. Enkele weken geleden nog brachten Ministers Reynders en Magnette, ter gelegenheid van de onafhankelijkheidsviering, een bezoek aan Burundi en deden ze duidelijke uitspraken over het corruptieprobleem en het gebrek aan onafhankelijkheid van justitie. Erg aandachtig lijkt de Burundese overheid niet naar hen geluisterd te hebben. Ondanks de mooie beloftes wordt het nu duidelijk dat de vrijheid van meningsuiting en de democratische ruimte voor de civiele maatschappij zwaar onder druk blijven staan. Deze veroordeling is hiervan het zoveelste voorbeeld. Dat Ndikumana's veroordeling gebeurt op aangeven van het ministerie is bovendien opnieuw een flagrante aanfluiting van de onafhankelijkheid van justitie.

11.11.11 eist van de Belgische regering om snel en sterk te reageren op deze veroordeling. Het is duidelijk dat de stille diplomatie zijn grenzen heeft bereikt. De kans dat Ndikumana de gevangenis in moet voor er uitspraak in beroep wordt gedaan, is groot. Dit moet absoluut vermeden worden. België heeft net een extra enveloppe van 50 miljoen euro aan Burundi toegekend ter ondersteuning van goed bestuur. Het contrast tussen deze uitgave en de veroordeling van vandaag is wel bijzonder groot.

Meer info: Hendrik Van Poele, 0497/48.19.51

Deel dit artikel