Burundi: Pierre Claver Mbonimpa voorwaardelijk vrij

Pierre Claver voorlopig vrij

Wat een opluchting. Pierre Claver Mbonimpa, de zieke mensenrechtenactivist die sinds mei in de gevangenis zit, is voorlopig vrijgelaten. Erg goed nieuws dus voor Pierre Claver, zijn familie en het Burundese middenveld. Wel eist het de rechtbank dat Pierre Claver in Bujumbura blijft, zich niet in een station of luchthaven begeeft en beschikbaar moet blijven voor justitie. Want zijn zaak blijft uiteraard nog lopende voor de Burundese justitie, hoewel hij nu dus terug naar huis mag.

Pierre Claver, 66 jaar oud en met een zwakke gezondheid, was in mei opgepakt omwille van publieke uitspraken over vermeende trainingskampen van de jeugdliga verbonden aan overheidspartij CNDD-FDD (Imbonerakure) over de grens, in Oost-Congo. Zowel in Burundi zelf als internationaal ontstond er een hele beweging die in het groen, de kleur van zijn gevangenisplunje, iedere vrijdag opnieuw zijn vrijlating eiste. 

Ook 11.11.11 deed mee aan deze groene vrijdag-campagne, gesteund door meerdere Belgische parlementairen. We zijn dan ook erg blij met zijn vrijlating, zeker aangezien zijn gezondheid er de laatste weken erg op achteruit ging.
 
Maar het blijft belangrijk om de situatie in Burundi van nabij op te volgen. De case van Pierre Claver is een duidelijke illustratie van de toegenomen druk op het Burundese middenveld, in aanloop van de verkiezingen die in 2015 plaatsvinden. Iedere kritische stem heeft het zwaar te verduren: het middenveld wordt bedreigd of, in het geval van Pierre Claver, achter de tralies gestoken. De pers ziet haar rechten sterk ingeperkt en pogingen worden gedaan om de oppositie van de stembus te weren, door oppositiepartijen te verdelen of extra voorwaarden op te leggen voor hun kandidatuur.

Het is dus belangrijk dat de druk op de Burundese overheid behouden blijft en dat de Belgische diplomatie alles op alles zet om bij te dragen aan vredevolle en inclusieve verkiezingen in 2015.

11.11.11 DOOR:

Meer info

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels