Caritas netwerk helpt 50.000 slachtoffers van de overstroming in de Filippijnen

caritasintPersbericht
28 september 2009


Het Caritas netwerk helpt 50.000 slachtoffers van de overstroming in de Filippijnen

Het Caritas netwerk snelt, via Caritas Filippijnen, de slachtoffers van de ergste overstromingen van de voorbije 42 jaar in Metro Manila en de nabijgelegen provincies te hulp.

Zaterdag 26 september raast de tropische storm Ketsana over de Filippijnen en brengt hevige regenbuien teweeg. Het equivalent van één maand regenval heeft Metro Manila op minder dan één dag overspoeld. 80% van de hoofdstad Manila (met 12 miljoen inwoners) en 27 provincies werden getroffen. Naast de vele doden zijn een half miljoen mensen op de vlucht.

"De situatie is schrijnend. Door het puin en de overstromingen kunnen vele van onze lokale actiecentra nog steeds de zwaarst getroffen regio’s niet bereiken. Mensen hebben voedsel en zuiver water nodig aangezien vele waterbronnen vervuild zijn. We sturen ook kookgerief, slaapzakken en lakens", vertelt Rosanne B. Mallillin, directrice van Caritas Filippijnen.

Caritas Filippijnen wil 10.000 gezinnen (50.000 personen) in de zwaarst getroffen gebieden van rijst en basisgoederen (keukengerief, beschutting, persoonlijke hygiënemiddelen en ander voedsel) voorzien. Studenten en personeel van de Sint Paul universiteit in Manila helpen met het inpakken van de goederen.

Metro Manila is het zwaarst getroffen gebied op vlak van overstromingen en verwoesting, terwijl Rizal het grootste aantal slachtoffers telt als gevolg van de grondverschuivingen. In de provincie Pampanga werden 200 dorpen overspoeld. Door een grondverschuiving in Arayat worden 174 families in vijf evacuatiecentra (scholen en kapellen) tijdelijk ondergebracht.

Voor meer informatie

Luc Picard (ter plaatse en beschikbaar voor interviews in het Frans en Engels)

Via Joëlle Verriest
Persverantwoordelijke
02/ 211 10 55 of 0473/76 24 62
j.verriest@caritasint.be

Deel dit artikel