Caritas stuurt hulpteam naar Tsjadische vluchtelingen in Noord-Kameroen

Afgelopen vrijdag vertrok een Caritasteam uit Yaoundé naar Kousseri in Noord-Kameroen. Meer dan 50.000 vluchtelingen uit Tsjaad hebben hier hun toevlucht gezocht na de gevechten in en rond N'djamena de afgelopen dagen. Caritas gaat ook een operationeel centrum openen in Kousseri.

Het hulpteam zal samen met Caritas Kameroen een snelle evaluatie van de noden maken en een eerste noodhulpprogramma opstellen. Er is dringend nood aan voedsel, keukensets, hygiënekits, medicijnen en waterzuiveringstabletten.

De afgelopen dagen vluchtten meer dan 50.000 mensen vanuit N'djamena in Tsjaad naar het naburige Kameroen. De meesten vonden opvang in de districten Makari, Kousseri and Logone Birni. Alleen al in de stad Kousseri vonden 7.000 mannen, vrouwen en kinderen opvang, onder meer in schoolgebouwen en gezondheidscentra.
Caritas Kameroen kan rekenen op 400 medewerkers en vrijwilligers om hen bij te staan met basisgoederen, zoals rijst, bloem en drinkwater, maar door de gestegen vraag stijgen de prijzen in de regio pijlsnel. Caritas probeert nu hulpgoederen uit andere regio's te importeren.

„We hebben dringend meer hulp nodig om een humanitaire catastrofe te vermijden", zegt een verantwoordelijke van Caritas Kameroen. "Het is niet duidelijk wanneer deze mensen kunnen terugkeren. Velen vrezen een heropflakkering van het geweld in N'djamena".

Hulpverlening in het oosten van Tsjaad komt in het gedrang

Met de steun van het Caritasnetwerk beheert Caritas Tsjaad (SECADEV) drie vluchtelingenkampen in het oosten van Tsjaad : Mile, Farchana en Kounoungou. Wegens de onveiligheid heeft Caritas haar expats weggehaald uit Abéché, net zoals de VN en andere NGO's. Voor zover de veiligheid het toelaat gaan de essentiële programma's in de kampen, o.m. water- en voedseldistributie, voorlopig door. De operaties in de omliggende dorpen in Adré en Guéréda zijn wel opgeschort.

Intussen besliste de EU om de militaire missie in Tsjaad uit te stellen tot de situatie op het terrein duidelijker wordt. De Europese troepenmacht moet in het oosten van Tsjaad en het noordoosten van de Centraal-Afrikaanse Republiek de beveiliging van de humanitaire hulpverlening en de bescherming van 450.000 vluchtelingen uit Darfoer, Tsjaad en uit de Centraal-Afrikaanse Republiek verzekeren.

Foto: Reuters, Alertnet

http://www.caritas-int.be/

Deel dit artikel