Caritasnetwerk biedt noodhulp na zware overstromingen in Mexico

Hevige regenval in het zuiden van Mexico heeft voor de ergste overstromingen in 50 jaar gezorgd. Ruim 1 miljoen mensen werden getroffen door het noodweer. Het Caritasnetwerk is dag en nacht in de weer om de duizenden slachtoffers op te vangen.

Na dagen van zware regens vorige week is de rivier Grijalva buiten haar oevers getreden. Meer dan 85% van de staat Tabasco staat onder water. In totaal werden 500 gemeenschappen getroffen. Ook in de naburige staat Chiapas is de schade groot. "Dit is de ergste ramp in de laatste 50 jaar", zegt Antonio Sandoval, die de werkzaamheden van Caritas in Latijns-Amerika coördineert.

In Tabasco, een van de armste staten in Mexico, zijn 800.000 mensen dakloos. 300.000 mensen zitten vast in hun huis. Ze wachten op evacuatie door het Mexicaanse leger. De oogsten zijn vernietigd, het grootste deel van de veestapel is gedood. Er is geen elektriciteit of drinkbaar water meer.

Noodhulp
Caritas Mexico zorgt voor de opvang van 8650 slachtoffers in 17 noodcentra. Ze krijgen er drinkwater, levensmiddelen, melkpoeder, keukensets en hygiënekits. Ook medische hulp wordt voorzien. Antonio Sandoval: "Noodhulpgoederen voor de tienduizenden slachtoffers zijn het dringendst. Van zodra het water wegtrekt, kunnen we de schade en de kosten van de heropbouw beter inschatten".

De dringendste noden zijn drinkwater, melk, keukengerief, hygiënische producten, kleren, schoenen, dekens en matrassen. Ook het voorkomen van epidemieën is een grote zorg voor de Caritasteams. Ziektes zoals cholera, dengue-koorts, hepatitis en diarree verspreiden zich gemakkelijk via stilstaand water.

In Mexico City heeft Caritas 14 centra geopend die hulp zullen inzamelen voor de slachtoffers in Tabasco.

 


HELPEN

De slachtoffers van de overstromingen hebben dringend uw hulp nodig. Velen hebben niks meer, velen kunnen voorlopig nergens terecht. Met uw steun kunnen we ze kansen geven om hun leven opnieuw op te nemen.

Helpen kan via een online gift op deze site of via een klassieke overschrijving
op 000-0000041-41 met vermelding "C4404-Mexico". Elk bedrag wordt in dank aanvaard. Giften vanaf € 30 zijn fiscaal aftrekbaar.

Caritas International DOOR:

Deel dit artikel