Caritasprogramma voor Angolese ex-rebellen

Meer dan 1 miljoen ex-rebellen van de UNITA volgen een landbouwprogramma dat door  Caritas in de regio van Saurimo, in de noordoostelijke provincie Lunda-Sol, is opgezet. Het programma bestaat uit het verdelen van landbouwkits, plantgoed en voedingstoffen. Met het programma wil Caritas ervoor zorgen dat de ex-rebellen door de landbouw in het onderhoud van hun gezinnen kunnen voorzien.

Projectverantwoordelijke: “We hopen dat het grootste deel van deze oudstrijders opnieuw worden ingeschakeld in de plaatselijke gemeenschappen en zelfstandig worden.” Het project voor de reïntegratie duurt minstens 12 maanden.

De burgeroorlog in Angola brak uit in 1975 en duurde, met enkele onderbrekingen, tot 2002. Kort na het overlijden van de rebellenleider Jonas Savimbi kon een bestand gesloten worden. UNITA besloot daarop tot de ontmanteling van zijn militaire tak en trok als politieke partij naar de verkiezingen. Door de jarenlange burgeroorlog werden grote stukken gronden vernield, kwamen er miljoenen vluchtelingen en bleven duizenden springtuigen achter. Om blijvende vrede een echte kans te geven is de reïntegratie van de’ ex-rebellen een echte noodzaak.

Caritas International DOOR:

Deel dit artikel