Congo : Een nacht vol leven en een doodse dag

In de volkswijken was het de voorbije dagen vooral druk ‘s nachts !


Een wijkanimator vertelt ons:
De bevolking is enthousiast om ‘s nachts de wacht op te trekken. Het is ongelooflijk, ondanks honger en miserie, zijn ze op post, zonder koffie of thee, terwijl het hier toch ‘s nachts koud wordt! (volgens Congolese normen nvdr)
De nacht valt hier om 18 uur en de jongeren komen op straat en tokkelen op flessen of op stukken hout om andere jongeren te mobiliseren. In elke straat wordt vanaf 22 uur een vuur aangestoken. Ze zingen, roepen, maken « muziek » met hun zelfgemaakte muziekinstrumenten. Pas als de zon opkomt gaan ze terug naar huis.
Ze zeggen: "wij zoeken de Katakata en als we een dief betrappen of een bandiet, dan krijgt hij er van langs."
(Kataka= gewapende bandieten – soldaten? – die mensen vermoorden en in stukken hakken om een terreurklimaat te creëren)

Bij huiszoekingen in Limete (de gemeente waar het hoofdkwartier van de UDPS gevestigd is) zijn er op verschillende plaatsen wapens gevonden bij burgers. Het gerucht gaat het Rwandese en Ougandese regime soldaten hebben laten onderduiken in Kinshasa om in geval van onlusten te kunnen opereren.

Donderdagmorgen 30 juni is het dan weer opmerkelijk rustig in de volkswijken van Masina. Kleine groepjes jongeren trekken de straat op, maar die worden snel in het oog gehouden en berispt door de politie.
Er rijden geen taxibussen naar het centrum, de straten blijven leeg.

De UDPS houdt rond de middag een manifestatie aan het Stade des Martyrs. 3 à 400 jonge heethoofden, aangevuld met oude mannen van de Palu. 1+4= 0 is hun centrale slogan. Maar de politie grijpt snel in. Voor vandaag zijn alle manifestaties verboden. De politie gebruikt traangas en schiet in de lucht.

Tchisekedi (de leider van de UDPS) stuurt een boodschap naar de pers: dit was niet de echte betoging, die komt pas morgen.

In geen enkele grote stad zijn er onlusten gemeld. In Lumumbashi is er in tegendeel een optocht georganiseerd door de Gouverneur om de onafhankelijkheid te vieren.


Deel dit artikel