Crisis in Colombië het hoofd bieden

 

Het Caritasnetwerk lanceert een campagne om de humanitaire crisis in Colombia het hoofd te bieden. De start van de campagne vond op 13 oktober plaats in Rome. Colombia gaat al veertig jaar gebukt onder een burgeroorlog. Corruptie en drugshandel richten het land nog verder ten gronde.

De Caritascampagne wil vooral de aandacht van de wereld op de crisis in het Latijns-Amerikaanse land vestigen. De algemene-secretaris Duncan MacLaren zei tijdens de voorstelling dat Caritas streeft naar een diplomatieke en  internationale erkenning van de crisis. Hij hoopt ook op meer internationale steun om de humanitaire noodsituatie het hoofd te bieden en het einde te bewerkstelligen van de vijandelijkheden tussen rebellen en het leger.

Het conflict waarin Colombiaanse militairen, linkse rebellen en rechtse paramilitairen betrokken zijn, is een extreem complexe machtsstrijd. Die wordt volgens Caritas Internationaal uitgevochten ten nadele van de Colombiaanse bevolking,  terwijl de internationale gemeenschap daarvoor nauwelijks aandacht heeft. Op de persconferentie noemde Mgr. Hector Fabio Henao, de verantwoordelijke van Caritas Colombia, de humanitaire crisis in zijn land de ergste van het westelijk halfrond. "Alleen in Congo en Soedan is de situatie nog erger", voegde hij erveelbetekenend aan toe.

Het Caritasnetwerk bestaat uit 162 christelijke organisaties die samen in 200 landen actief zijn in crisishulp en heropbouw. Meer info over het werk van Caritas International België vindt u op www.caritas-int.be.

 

Bron : CNS

Deel dit artikel