Cubadag - 5 maart 2005


5 maart 2005 - Cubadag
vanaf 13 uur in de Botanique (Brussel)


Een dag om het isolement van Cuba te doorbreken door middel van informatie en cultuur.
Om de twee jaar wordt een dergelijke dag georganiseerd door de Coördinatie voor de opheffing van de blokkade tegen Cuba. Deze Coördinatie groepeert 70 ngo's, culturele verenigingen, vakbonden, …

De invalshoek dit jaar is: de Cubaanse film en Cuba in het hart van Latijns-Amerika.


PROGRAMMA

Drie Cubaanse films
- Om 13uur: Suite Habana. De filmregisseur Fernando Pérez neemt ons mee naar zijn geboortestad en laat ons genieten van een dag in het leven van gewone Cubanen. Hun doen en laten brengt hij op een duizelingwekkende manier in beeld. En tijdens het nachtleven wordt alles nog eens extra opgevrolijkt.
Een fascinerende poëtische film en tegelijkertijd een ode aan de Cubaanse hoofdstad. In het voorjaar van 2003 verscheen de film voor het eerst op het doek in Havana. In België werd hij nog nooit vertoond.
- Om 15.30 uur: Lucia, in 1968 gerealiseerd door Humberto Solas, één van de grondleggers van de nieuwe Latijns-Amerikaanse film. Lucia behoort tot de 10 belangrijkste films uit de Spaans-Amerikaanse filmgeschiedenis.
- Om 18 uur: Mas vampiros en La Habana, een animatiefilm van Juan Padron uit 2003.


Drie conferenties
- 14 tot 15 uur: Naar een normalisering van de betrekkingen tussen Cuba en de Europese Unie ? Een debat over de recente evoluties in de relaties tussen de EU en Cuba. Met als sprekers: de heer Malmierca, ambassadeur van Cuba in België; de heer Michiels, Belgisch ambassadeur bij het Comité van Latijns-Amerika bij de EU; een medewerker van het DG voor ontwikkeling en een Spaanse volksvertegenwoordiger.
- 15.30 tot 17.30 uur: De Cubaanse film. De Cubaanse film wordt zowel geprezen voor zijn kwaliteit als voor zijn humor en vormt daarenboven het kruispunt tussen de nieuwe Latijns-Amerikaanse film en de filmschool van San Antonio de los Baños.
Onze gastspreker is Alfredo Guevara, de voorzitter van het befaamde Festival van de nieuwe Latijns-Amerikaanse film in Havana.
- 18 tot 19.30 uur: Cuba en Latijns-Amerika : interacties.
Wat is de rol en het belang van Cuba voor de strijd van de Latijns-Amerikaanse volkeren tegen het neoliberalisme ? Welke invloed oefenen de huidige politieke veranderingen op het continent (ondermeer in Brazilië, Venezuela, Uruguay) uit op de Cubaanse ontwikkelingen ? Hoe integreert Cuba zich in de strijd tegen ALCA ?
Gastsprekers: Luis Suarez Salazar, professor aan het Instituut voor Internationale Betrekkingen van Havana en onafhankelijk schrijver; Omar Gonzalez, voorzitter van ICAIC en lid van de Cubaanse Nationale Vergadering; Rémy Herrera, onderzoeker bij het CNRS en Maurice Lemoine, journalist en redacteur bij de Monde Diplomatique gevraagd).Een uniek concert in de Orangerie
Om 21uur: voor het eerst in België
Sara Gonzalez y su orquestra
Een grootmeesteres van de Nueva Trova cubana


Inkom voor het volledige programma:
7 euro (studenten), 8 euro in voorverkoop bij de Oxfam-Wereldwinkels en Oxfam-Solidariteit, 10 euro de dag zelf.

Perscontact en informatie:
Sophie Perdaens -tel : 02/501 67 05 - e-mail : sophie.perdaens@oxfamsol.be of coord.cuba@oxfamsol.be
Oxfam-Solidariteit DOOR:

Deel dit artikel