Dr. Mousa, aan de lijn vanuit Gaza: “39 gewonden en 2 doden op 24 uur tijd, in ons hospitaal alleen

Interview met Dr. Yousef Mousa, directeur van de Union of Health Work Committees in Gaza

Dinsdag 6 januari kreeg ik opnieuw Dr. Yousef Mousa aan de lijn, de directeur van de Union of Health Work Committees (UHWC), onze partner in Gaza. Ik vroeg hem naar de meest recente cijfers van slachtoffers die het Al-Awda Hospitaal van de UHWC te verwerken kreeg.

Dr. Mousa: "Tussen gisterenmorgen 9 uur en vanmorgen 9 uur, dus op 24 uur tijd, kwamen er 39 gewonden en 2 doden binnen in Al-Awda. Een van de doden was een kind van amper 2,5 jaar. Bij de gewonden waren 5 vrouwen. 40% van de gevallen had enkel minieme verwondingen door schrapnel, 50% had een meer ingrijpende verzorging nodig, en 10% van de gewonden moesten we opereren."

Eergisteren, in de ochtend van 4 januari, werd een ziekenwagen van UHWC geraakt door een raket toen hij gewonden ging evacueren in het dorpje Beit Lahiya. De chauffeur en de twee ambulanciers raakten daarbij zelf gewond. Ambulancier Arafeh Abdel Dayem stierf enkele uren later tijdens de operatie. Zijn er nog recente gevallen van aanvallen op gezondheidsdiensten?

Dr. Mousa: "Vorige nacht raakte een andere ambulance van UHWC in moeilijkheden. Hij reed naar een gebouw dat gebombardeerd was, maar eens ter plaatse vuurde het Israëlisch leger nog meer raketten af op hetzelfde gebouw. Onze ziekenwagen kwam vast te zitten tussen de brokstukken, en het was te gevaarlijk om de ambulanciers en de gewonden te gaan evacueren. Ze hebben tot de ochtend moeten wachten. Twee dagen terug kwamen er ook raketten neer op de parking van ons ziekenhuis, op een politiewagen die daar geparkeerd stond. We hadden nog geprobeerd een politieagent te vinden om die wagen te verplaatsen, want hij stond te dicht bij onze opslagplaats, waar zich ontvlambaar materiaal bevindt. Maar te laat: een Apache-helikopter kwam aangevlogen en vuurde vier raketten af op de politiewagen. Enkele ruiten van het hospitaal sneuvelden, en een bewaker raakte lichtgewond.".

Hoe gaat het gezondheidspersoneel om met de stress en het overwerk?

Dr. Mousa: "We zitten hier allemaal vast in het ziekenhuis, we hebben geen keus. We slapen en eten hier, het is voor de meesten te gevaarlijk om naar huis te gaan. Onze mensen kloppen shiften van 12 uur en langer. Ze willen ook zelf ter plaatse blijven, want op gelijk welk moment kunnen er nieuwe gewonden aankomen. Hoewel een aantal gewonden ook nooit tot in een hospitaal geraakt, omdat ziekenwagens het doelwit van Israëlische aanvallen kunnen zijn."

Ik geef Dr. Mousa de eerste resultaten van de steuncampagne die we voeren voor het Al-Awda Hospitaal. Vandaag nog maken we een eerste schijf van 4000 euro over. Maar wat kan Dr. Mousa nu in Gaza met cash aanvangen?

Dr. Mousa: "We gaan er medicamenten en medisch materiaal mee aanschaffen. In de huidige situatie zijn de normale kanalen en procedures daarvoor natuurlijk niet meer volledig operationeel, maar we kennen de weg. Ook al gebeuren de aankopen deels in een schemerzone, op een half-zwarte markt, we hebben geen alternatief."

En zoals bij het vorig interview eindigt Dr. Mousa met uitvoerige bedankingen, én met een boodschap voor de Belgische bevolking."Voor ons is het erg belangrijk dat jullie onze ambassadeurs zijn in België en in de Europese Unie, dat jullie onze mening en onze realiteit daar overbrengen. Weet je, jarenlang hebben we van de internationale gemeenschap te horen gekregen dat we een democratie moesten worden, met verkiezingen, en nu verwerpen ze de resultaten daarvan (in Gaza won Hamas de verkiezingen, nvdr). Blijkbaar moeten we alleen maar een democratie hebben die tegemoetkomt aan de regels, de doelstellingen en de wil van Europa. Daar klopt toch iets niet?”

Steun het Al-Awda Hospitaal in Gaza. Je bijdrage is welkom op rek.nr. 001-1951388-18 van G3W, met vermelding "Gaza".

Deel dit artikel