Droogte in Australië, Frankrijk, Spanje, Portugal,…

hspace=5

 

 

 

 

 

We citeren uit de pers:
Australië
“Australië kampt met de ergste droogte van de afgelopen eeuw na vier jaren droogte;  de regering heeft 153 miljoen euro uitgetrokken voor de getroffen boeren. De inwoners van Sidney krijgen strikte rantsoeneringen opgelegd.”

“ De stad Goulburn met 22.000 inwoners is zeer dicht bij een totaal watertekort. Zonder serieuze regenval de volgende weken zal de Pejar dam, met 9 miljoen kubieke meter water, tot de laatste druppel leeg gezogen zijn. Aanvoer per tankwagen is niet te doen voor een verbruik van 4 500 000 liter per week.”

“Australië heeft nog noodmaatregelen genomen tegen droogte, dit keer rijzen er ernstige vragen door het gebrek aan water langs de oostkust”

 “In het Australisch parlement vraagt men structurele maatregelen zoals recyclage en gebruik van grijs water (geen drinkwater) voor zwembaden ed.”
(Times en Sunday Times online, 21 mei)

Frankrijk
“Ondanks hevige regenval in april en mei is het peil van het grondwater onrustwekkend laag. In Frankrijk is het water in vijftien departementen gerantsoeneerd. Inwoners, industrie, landbouw en ook toeristen worden opgeroepen om zuinig met water om te springen.” (De Standaard, donderdag 2 juni)

Spanje
“Het reservoir van Tous (Spanje) staat op een historisch laag peil. Vandaag zit er nauwelijks een derde water in. De oorzaak is duidelijk: het heeft de voorbije maanden historisch weinig geregend in Spanje. Een droge herfst, een droge winter en nu ook een droge lente. In een normaal regenjaar valt er 700 millimeter dit jaar raakten de pluviometers nauwelijks boven 290 millimeter.
Begin mei kondigde de regering voor 320 miljoen euro noodwerken aan. Noodwerken en een droogteplan. De uitzonderlijke droogte (de regering spreekt van de grootste droogte in zestig jaar) legt meer dan ooit het structurele waterprobleem van Spanje bloot. In principe regent het genoeg in Spanje, alleen valt het op de verkeerde plaatsen. Spanje slokt zijn water te gulzig naar binnen: liever de stop uit het zwembad trekken en dan weer vullen, dat is goedkoper dan een filterinstallatie”.
” (De Morgen, 11 juni)

Portugal
Portugal kampt met de ergste droogte in zeventig jaar en heeft eveneens te lijden onder bosbranden. Sinds oktober vorig jaar heeft het in het land amper geregend. Daardoor bedraagt de schade voor de boeren inmiddels naar schatting 1 miljard euro.

Meer over het droogteverschijnsel op http://www.wirtzfeld.be/HetWonderlijkeWeer/droogte.htm

 

Join For Water DOOR:

Deel dit artikel