Duizenden mensen ontvluchten geweld in noorden van Libanon

In de buurt van het Palestijnse vluchtelingenkamp van Nahr al-Bared (Tripoli), in het noorden van Libanon, vecht het Libanese leger sinds zondag tegen honderden militanten van de islamitische beweging Fatah al-Islam. In het kamp van Nahr al-Bared leven zo'n 40.000 van de in totaal 400.000 Palestijnse vluchtelingen in Libanon.

Na drie dagen van hevige gevechten eerder deze week, profiteerden duizenden mensen van een tijdelijk bestand om het kamp te ontvluchten. Ze hebben opvang gevonden in een het nabijgelegen kamp van Baddawi en in de regio Minié. Meer dan 12.000 vluchtelingen vluchtten naar scholen van UNRWA.


In het kamp van Nahr al-Bared zelf is de toestand schrijnend. Er is een tekort aan water, electriciteit en voedsel. Lijken liggen open en bloot op straat.

Caritas Libanon heeft onmiddellijk contact gezocht met de vertegenwoordiger van de Palestijnse regering in Libanon om hulp te bieden en de noden van de mensen in te schatten. Die liggen vooral op het vlak van voedsel, hygiëne en geneesmiddelen. Eerder deze week werd Beiroet opgeschrikt door twee zware bomaanslagen die opgeëist werden door Fatah al-Islam.

Najla Chahda, directeur noodhulp van Caritas Libanon, vreest dat het geweld het land opnieuw zal destabiliseren: "de situatie is erg zorgwekkend. De vorige burgeroorlog (1975-1990) begon op een gelijkaardige manier. We weten niet wat ons te wachten staat. We kunnen alleen hopen dat Libanon verder lijden bespaard blijft".


Caritas International werkt mee met Caritas Libanon en het Caritasnetwerk aan een hulpverleningsprogramma ten voordele van de slachtoffers van de oorlog tussen Israël en Hezbollah (2006). We zorgen onder meer voor de heropbouw van huizen en scholen en ondersteunen de ontwikkeling van inkomstengenerende activiteiten. Via programma’s rond vrede en verzoening willen we ook de dialoog tussen de verschillende gemeenschappen in Libanon stimuleren.
Caritas International DOOR:

Deel dit artikel