Een eerlijk akkoord voor de Syrische bevolking


De crisis in Syrië heeft al tot 3 miljoen vluchtelingen en 190.000 doden geleid en bedreigt de veiligheid en de stabiliteit van de buurlanden. De internationale gemeenschap investeert niet genoeg in hulp aan de Syrische vluchtelingen, en moet beter toezien op de wapenverkoop aan de strijdende partijen.

Oxfam lanceert vandaag het rapport "A fairer deal for Syrians" . Het rapport toont aan dat de behoefte aan humanitaire hulp oploopt tot 7,7 miljard dollar, maar dat tot nu toe minder dan de helft van dit geld werd bijeengebracht. Tegelijkertijd blijven wapenleveringen het geweld aanwakkeren en vangen de
rijke landen slechts een beschamend laag aantal vluchtelingen op.

Op een eerlijke manier bijdragen aan humanitaire hulp

België geeft het slechte voorbeeld. Moesten de bijdragen die nodig zijn voor de humanitaire noden in Syrië eerlijk verdeeld worden tussen de rijke landen, dan zou België 50 miljoen dollar op tafel moeten leggen. In 2014 beloofde België slechts 17,6 miljoen dollar uit te trekken. Rusland, een grote wapenleverancier voor Syrië, heeft amper 1 % van zijn deel bijgedragen. Frankrijk en de Verenigde staten hebben respectievelijk 33 % en 60 % van hun deel bijgedragen, maar gingen door met wapens leveren. De Golfstaten van hun kant hebben meer bijgedragen dan ze moeten, maar moeten wel meer doen om de wapenleveringen te stoppen. 
BRON:
Oxfam Solidariteit

Deel dit artikel