Een jaar oogst herleid tot as: steun de Chileense wijnboeren

Luis Parra, wijnboer in Cauquenes: "Het resultaat van een gans jaar werk is tot as herleid.

De bosbranden die begin dit jaar centraal Chili teisterden hebben zware gevolgen. Ook voor de wijnboeren waarmee Oxfam-Wereldwinkels samenwerkt. De impact zal voor de boeren en hun families nog jaren voelbaar zijn. Oxfam-Wereldwinkels steunt de wijnboeren met de wederopbouw van de getroffen wijngaarden. 

Vooral de producenten in de streek van Cauquenes, een provincie ten zuiden van de hoofdstad Santiago hebben hun werk in rook zien opgaan.

Luis Parra, wijnboer in Cauquenes: "Het resultaat van een gans jaar werk is tot as herleid. We weten niet eens zeker dat het daarbij blijft. Misschien kunnen we onze oude wijnstokken niet meer redden."

Pais druif: levend patrimonium

Op de afgebrande velden staan vooral sterke wijnstokken, vaak al honderd jaar oud, van de Pais-druif. Die ranken gedijen goed in de streek en worden in struikvorm geteeld.

"De vernielde wijngaarden zijn een levend patrimonium, dat met uitsterven is bedreigd. We zijn hard aan het werk om het labeur van verschillende generaties wijnboeren niet verloren te laten gaan. We moeten de oude pais-wijnstronken redden. Ze zijn deel van het wijnpatrimonium van Chile," zegt Felipe Zuniga, voorzitter van de coƶperatie van kleinere wijnboeren Vidseca.

Het inkomstenverlies zal niet bepert worden tot de oogst van dit jaar. Daarenboven verloren verschillende families ook hun huizen in de vuurzee.

Net tijdens deze periode was Wim Melis, wijnaankoper bij Oxfam-Wereldwinkels in Chile: "De kleinschalige producenten toonden een enorme veerkracht. Ze willen zo snel mogelijk hun velden heropbouwen en de productie terug opstarten. Hiervoor hebben ze materiaal (palen, draad, ...) en o.a. meststoffen nodig. De heropbouw kost geld. Geld dat de boeren niet hebben, zeker niet met een mislukte oogst voor de boeg."

Oxfam-Wereldwinkels wil met hun partnerfonds de getroffen regio en hun Pais-boeren ondersteunen tijdens de wederopbouw van hun wijngaarden en leven. De kleinschalige wijnboeren kunnen het alleen niet redden.

Sommige producentengroepen werken in zulke moeilijke omstandigheden dat extra steun meer dan welkom is. Het Partnerfonds speelt in op ernstige en onverwachte situaties en helpt duurzame oplossingen te vinden voor structurele problemen bij de meest kwetsbare partners van Oxfam-Wereldwinkels.

Oxfam-Wereldwinkels DOOR:

Partnerfonds Oxfam-Wereldwinkels

BE27 7805 9212 3173 (BIC: GKCCBEBB)
vermelding 'Solidariteitsactie Chili'

Vanaf 1 april willen we het verzamelde bedrag overmaken aan de lokale organisatie die de fondsen zal verdelen over hun getroffen leden.

www.oxfamwereldwinkels.be/partnerfonds

Deel dit artikel