Een sanitatieketen met behandelingsstation in Toamasina

madagaskar sanitatieketen

De werken voor het behandelingsstation zijn gestart.

 

MADAGASKAR – Sinds 2012 werkt Protos aan een sanitatieketen in stedelijk milieu, meer bepaald in Toamasina. De verschillende aspecten van de keten zijn in het project geïntegreerd: verzameling van het slib, ruiming, transport en verwerking. Samen met de ngo Practica werden al heel wat stappen gezet...

De voorziening van een toegankelijke, aangepaste en hygiënische ruimingsdienst is het onderwerp van dit actieonderzoek. Er wordt samengewerkt met een jonge Malagassische onderneming en de gemeente. Hoewel de risico's en investeringen vandaag nog gedeeld worden, is het wel degelijk de bedoeling dat de onderneming de performantie van de ruimingsdienst verbetert, de indicatoren opvolgt en een financieel evenwicht vindt.

Het verzekeren van de duurzaamheid en het aanbieden van behandeling van het slib bleven een uitdaging. Er volgden maanden van studie, onderhandeling, voorbereiding van de operationalisering en zoeken naar financiering.

Maar... in de loop van de maand mei (2015) tekende Protos een conventie voor financiering met het Agence française d'eau Adour Garonne (AEAG) die de ondersteuning van Practica zal aanvullen. Samen met de financiering via DGD kan het project gefinaliseerd worden: inmiddels zijn de werken van start gegaan voor het behandelingsstation dat zal werken met een filtrage via een rietveld. Het programma krijgt ook ondersteuning via de Franse Communauté Terrasses et Vallée de l'Aveyron, die een gelijkaardig behandelingsstation gebruiken. Er werd een informatiebrief verspreid en de werken zijn te volgen via een Facebookpagina.

 

Join For Water DOOR:

Deel dit artikel