Efico-liefdadigheid is geen fairtrade

Het gaat goed met fairtrade. Steeds meer consumenten zijn bekommerd om de inkomsten en arbeidsomstandigheden van de producenten. Het wordt voor handelaars en verwerkende nijverheid dan ook steeds belangrijker om met die criteria rekening te houden. En dat is een goede zaak.

Duidelijkheid voor de consument!

Oxfam-Wereldwinkels verwelkomt elk initiatief dat de situatie van producenten in het Zuiden kan verbeteren. Wat Efico vandaag echter wil doen is mee surfen op het succes van fairtrade. Hun ‘fair & free trade’-label houdt geen rekening met de internationaal bepaalde fairtradecriteria. Op die manier misleiden zij de consument die recht heeft op duidelijkheid over wat hij koopt. En daar protesteren we tegen.
Voor de koffieboeren is de situatie al heel lang erg slecht. De prijs die zij voor hun koffie krijgen is zeer labiel. Daarom is een gezamenlijk afgesproken minimumprijs aan de koffieproducenten zo’n belangrijk element voor fairtradekoffie. Bij het overeenkomen van de definitieve prijs wordt verder ook rekening gehouden met de kosten van de producent en het inkomen dat hij/zij nodig heeft om een menswaardig leven te kunnen leiden. Efico verwerpt expliciet het principe van een vaste minimumprijs.

Keurmerk Max Havelaar

Veertig jaar geschiedenis zit er achter het fairtradesysteem dat door duizenden organisaties overal ter wereld uniform gehanteerd wordt. In België is dit het onafhankelijke keurmerk Max Havelaar, dat toegekend is aan en erkend wordt door alle koffiemerken die fairtradekoffie verhandelen. Het gaat over 27 licentiehouders.
Ook Efico is als koffiehandelaar geregistreerd bij Max Havelaar zodat Efico koffie van eerlijke handel kan vermarkten.
Waarom creëert Efico dan een eigen ‘fair & free trade’-label? Omdat het zo zelf de spelregels kan bepalen.
Hoeveel de consument meer betaalt, waarvoor het geld zal gebruikt worden, hoeveel de producent krijgt.
Het kan eenzijdig de regels veranderen, zonder inspraak van de producent, zonder onafhankelijke controle op de criteria.
Het volstaat niet om met geld van de consument projecten op te starten om van fairtrade te kunnen spreken. Liefdadigheid is geen fairtrade. Het recht van de producentenorganisaties om zelf te beslissen wat ze met de meeropbrengsten doen is een essentieel criterium van fairtrade.

Neen aan het ‘fair & free trade’-label!

Oxfam-Wereldwinkels roept Efico op het ‘fair & free trade’-label in te trekken en koffie van eerlijke handel te verkopen onder het Max Havelaar-keurmerk.
Oxfam-Wereldwinkels roept de overheid en consumenten op geen koffie met ‘fair & free trade’-label te kopen zolang dit niet beantwoordt aan de internationale fairtradecriteria en niet onafhankelijk gecontroleerd wordt.

Oxfam-Wereldwinkels DOOR:

Deel dit artikel