Escalatie geweld in Burundi bereikt nieuw dieptepunt

Familieleden van één van de slachtoffers in de wijk Nyakabiga in de Burundese hoofdstad Bujumbura

Het voorbije weekend bereikte de spiraal van geweld die Burundi al ruim een half jaar teistert een macaber dieptepunt. De politie spreekt van 79 gedode rebellen, getuigen spreken van willekeurige executies en 135 doden.

Verschillende internationale organisaties, waaronder Human Rights Watch en 11.11.11 roepen op tot een onafhankelijk onderzoek dat duidelijkheid brengt over alle feiten en de schuldigen voor het gerecht brengt.

Niet-geïdentificeerde groepen vielen vrijdagochtend in en rond de hoofdstad Bujumbura drie militaire basissen aan. Wie er achter de aanvallen zit is niet gekend. Bij de klopjacht die daarop volgde, kwamen volgens het leger 87 mensen om het leven onder wie 8 militairen en 79 gewapende rebellen. Getuigen spreken van willekeurige executies en minstens 135 doden. Daarnaast werden verschillende jongeren gearresteerd. Velen van hen zijn vermist. Over hun lot is tot nu nog niets gekend.

Zaterdagochtend werden in de wijken Nyakabiga en Musage, die bekend staan om hun oppositie tegen president Nkurunziza, tientallen lijken gevonden. Volgens de autoriteiten gaat het om gewapende rebellen die neergeschoten werden terwijl ze de stad in vluchtten. Getuigen spreken dit tegen. Verschillende slachtoffers werden met een kogel door het hoofd en de handen op de rug gebonden aangetroffen. Maandag deden ook geruchten de ronde over massagraven. De Burundese overheid verklaarde dat ze de doden snel heeft opgeruimd om ziektes te voorkomen.

Zowel België als verschillende internationale organisaties, waaronder Human Rights Watch en 11.11.11, veroordelen het geweld langs beide kanten en roepen op tot een onafhankelijk onderzoek dat duidelijkheid brengt over alle feiten. Wie verantwoordelijk is voor de aanvallen en de moorden, zo vindt 11.11.11, mag niet ongestraft blijven en moet voor het gerecht gebracht worden. 11.11.11 pleit ook voor een actiever optreden van de Afrikaanse Unie in het Burundese conflict.

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels