Ethiopische koffieboeren en Starbucks ondertekenen akkoord.

Oxfam-Wereldwinkels verheugd over win-winresultaat.

Starbucks en Ethiopië ondertekenen overeenkomst. Oxfam stopt zijn Starbuckscampagne.

Starbucks, ’s werelds grootste uitbater van koffieshops, en de regering van Ethiopië ondertekenden op 20 juni een akkoord dat een einde maakt aan het geschil tussen beiden rond het handelsmerk van Ethiopische koffie. Het akkoord moet Ethiopische boeren toelaten een eerlijker deel te ontvangen van de inkomsten die hun wereldvermaarde koffiemerken Sidamo, Harrar en Yirgacheffe genereren.


Bijna drie jaar geleden lanceerde de Ethiopische koffiesector het plan om meer voordeel te halen uit haar intellectuele eigendom. Het land wou de namen van haar kwaliteitskoffiemerken (Yirgacheffe, Harrar en Sidamo) laten registreren in verschillende landen. De Europese Unie, Japan en Canada registreerden bijna onmiddellijk de drie koffienamen. Het Amerikaanse Patentbureau erkende wel Yirgacheffe, maar blokkeerde – op aanraden van Starbucks – de registratie van Harrar en Sidamo.
Eind 2006 vestigde Oxfam International de aandacht van de publieke opinie op deze kwestie.
Na maandenlang getouwtrek, met protest van onder andere Oxfam International, de Ethiopische koffieproducenten en zelfs de consumenten van Starbucks, die een petitie met 96.000 handtekeningen overhandigden, is de keten van koffieshops in maart 2007 gezwicht. Starbucks startte onderhandelingen met Ethiopië, die tenslotte uitmondden in het deze week ondertekende akkoord.
Door het akkoord ondersteunt Starbucks als één van de eersten uit de bedrijfswereld het vernieuwende handelsmerkinitiatief van Ethiopië, dat meer controle over haar kwaliteitskoffiemerken wil krijgen.
De Verenigde Staten registreerden ondertussen de namen van de drie koffiemerken.

“Heersende marktinvloeden voor je wagen spannen en arme landen toelaten mee te profiteren van intellectuele eigendomsrechten zijn sleutelelementen in het streven naar een meer rechtvaardige wereldhandel”, zegt Raymond C. Offenheiser, voorzitter van Oxfam America. “In een moderne economie moeten bedrijven voldoen aan de eisen van maatschappelijk verantwoord ondernemen, wat verder gaat dan de traditionele liefdadigheidsaanpak van armoede.”
Het akkoord tussen Starbucks en Ethiopië laat Starbucks toe onder bepaalde voorwaarden de Ethiopische koffiemerken te promoten, zowel in landen waar de namen geregistreerd zijn als waar ze nog niet werden geregistreerd.
“Met dit akkoord kan Ethiopië de waarde van haar koffie verder uitbouwen en krijgen de boeren een groter deel van de winst in eigen handen”, concludeert Offenheiser. “Dit moet het leven van miljoenen arme boeren vooruit helpen. Het laat hen toe hun kinderen naar school te sturen en toegang te krijgen tot gezondheidszorg.”

Meer info: www.oww.be/starbucks of www.oww.be/eerlijkehandelinkoffie .

 

 

Deel dit artikel