Fabella ziekenhuis: Filipijnse partners verhogen druk op de regering

Begin september sprak vrouwenorganisatie en G3W-partner Gabriela met de Filipijnse minister van volksgezondheid over de dreigende privatisering van het Fabella ziekenhuis. Gabriela hoopt dat de minister door haar recent bezoek aan Cuba haar mening over de privatiseringsplannen heeft gewijzigd.

In Manilla wordt één van de meest toegankelijke materniteiten bedreigd met privatisering. Het hospitaal moet plaats ruimen voor een commercieel centrum. Onze partners voeren al enkele maanden campagne, ze pikken het niet dat het recht op gezondheid van het volk plaats moet ruimen voor het winstbejag van enkele bedrijven. 

Jullie steunden massaal de campagne

In juni deelden we deze noodkreet van onze partners met de G3W donateurs en sympathisanten. Jullie schonken toen 6.161 euro om deze campagne te steunen. Ondertussen verhoogden onze partners de druk op de overheid. Begin september werd vrouwenorganisatie Gabriela uitgenodigd bij de minister van volksgezondheid, Jean Paulyn Rusell-Ubial.

Gabriela vraagt duidelijkheid

Gabriela betreurt vooral de onduidelijkheid die er heerst rond de sluiting van het hospitaal. "De gedeeltelijke sluiting en de onaangekondigde verhuis van materiaal uit het ziekenhuis naar verschillende opslagplaatsen zorgt voor verwarring bij het personeel en bij de patiënten", zegt Obeth Montes, coördinatrice van Gabriela. Hoogzwangere vrouwen en prille moeders weten niet meer waar ze heen kunnen. De meeste arme vrouwen uit Manilla en de omliggende provincies komen naar het Fabella ziekenhuis omwille van de goedkope medische zorgen.

"Daarom vragen we aan de minister van volksgezondheid om een officiële verklaring af te leggen over de status van het ziekenhuis. We willen weten waar we aan toe zijn!", gaat Obeth Montes verder.

Daarnaast vraagt Gabriela ook aan de minister om extra budget te voorzien om het ziekenhuis te renoveren en om het personeel een waardig loon te geven.

Geen officiële verklaring

De privatiseringsplannen voor het Fabella hospitaal dateren van de vorige regering. Toenmalig president Aquino beweerde dat het aangaan van "publieke-private-partnerschappen" het enige alternatief was om te beantwoorden aan de gezondheidsnoden en de groeiende bevolking in de Filipijnen.

In 2014 besliste de regering dat alle 72 openbare ziekenhuizen in de Filipijnen in aanmerking komen voor privatisering. Het is nog niet duidelijk of de nieuwe regering dit beleid zal verderzetten.

Minister Ubial weigerde dan ook om een officiële verklaring af te leggen en wacht het oordeel van huidig president Duterte af. Toch beloofde Ubial om de eisen van Gabriela en andere sociale bewegingen niet zo maar naast zich neer te leggen.

Geïnspireerd door Cuba

Tijdens het gesprek met Gabriela haalde de minister zelf het gezondheidssysteem van Cuba aan als voorbeeld. President Duterte had de minister enkele weken geleden naar Cuba gestuurd om er het gezondheidssysteem te bestuderen. Ze loofde het land voor de efficiënte eerstelijnsgezondheidszorg (huisartsen, thuiszorg, gezondheidscentra) en voor de focus op preventie.

Ubial maakt de vergelijking tussen Cuba en de Filipijnen: Cuba spendeert 28% van het jaarlijks budget aan gezondheid, op de Filipijnen is dat slechts 4-5%. Per inwoner geeft Cuba $460 uit aan gezondheid, tegenover de magere $76 op de Filipijnen. "Ik schrok toen ik hoorde dat een dokter in Cuba slechts 10 tot 15 patiënten per dag behandelt. Toen ik zelf nog in het ziekenhuis in Cotabato (Mindanao) werkte, zag ik dagelijks 100 tot 150 patiënten passeren!"

G3W werkt zowel in Cuba als op de Filipijnen en maakte dit filmpje om de gezondheid in de twee landen te vergelijken. Onze conclusie: "Cuba toont aan dat het mogelijk is om met weinig middelen verbazingwekkende resultaten te behalen. Het recht op gezondheid is dus een kwestie van politieke keuze. Wie de noden van de bevolking boven de winst van enkelen plaatst, kan goede gezondheidszorg voor iedereen toegankelijk maken."

Obeth van Gabriela hoopt dat de minister de juiste lessen trekt uit haar studiereis: "Cuba's uitstekende gezondheidssysteem zou de minister moeten helpen realiseren dat privatisering en vermarkting van openbare ziekenhuizen enkel de private bedrijven ten goede zal komen. De meerderheid van de bevolking zal geen toegang meer hebben tot kwaliteitsvolle gezondheidszorg."

Gabriela en onze andere Filipijnse partners nemen geen genoegen met de vage belofte van de minister. Ze zullen blijven strijden tégen privatisering en vóór het recht op gezondheid van het Filipijnse volk.

  • Je kan deze campagne van de Filipijnse partners van G3W nog steeds financieel steunen met een gift aan G3W op rekeningnr. BE15 0010 4517 8030 - BIC: GEBABEBB met de vermelding " gift Fabella WS". Je kan ook online een gift doen via deze link. Giften vanaf 40 euro of meer per jaar geven recht op een fiscaal attest.
Viva Salud DOOR:

Deel dit artikel