Fair Trade gaat Vooruit - 9 mei - Gent

Fair trade zit in de lift. In 2008 bleef de wereldwijde verkoop van fairtradegelabelde producten stijgen. In België steeg koffie met 10%, bananen met 13%. Het aantal gelabelde producten in België steeg met 12% tot 1005 producten.

Op 9 mei vieren we de Internationale Dag van de Fair Trade. Oxfam-Wereldwinkels bezet een hele dag Kunstencentrum Vooruit in Gent om er een spetterend eerlijk feest te organiseren.


Intiem met onze partners

Kom alles te weten over onze producenten in het Zuiden. Ga het gesprek aan met Raymond Kimaro van Kilimanjaro Native Co-operative Union (KNCU) uit Tanzania.
KNCU is één van de oudste koffiecoöperaties in Tanzania, en reeds sedert de jaren ‘70 partner van Oxfam-Wereldwinkels. Of sla een praatje met N’Guessan Fulgence van Kavokiva uit Ivoorkust. Kavokiva is een coöperatie van kleinschalige cacaoboeren uit de regio Daloa, het belangrijkste productiegebied van koffie- en cacao uit Ivoorkust. Kavokiva is sedert 2008 partner van Oxfam-Wereldwinkels.

Debat: de toekomst van eerlijke handel

We blijven ook kritisch en debatteren over de toekomst van eerlijke handel. Lily Deforce (Max Havelaar) en Marlike Kocken (European Fair Trade Association) stofferen de discussie.

Afsluitend debat: fair trade en Afrika

Hoe later op de avond, hoe interessanter. We sluiten af met een debat over fair trade in Afrika. De globalisering gaat aan Afrika voorbij. Het continent is goed voor slechts 3% van de wereldhandel. Anderzijds krijgt het continent wel de zwaarste gevolgen van de milieu- en klimaatcrisis over zich. Hoe zorgen we ervoor dat Afrika meekan, op een duurzame manier. Hoe kunnen wij anders gaan consumeren zodat de producent in Afrika eindelijk kan meegenieten van wat wij betalen. Hoe maken we kortom, internationale handel eerlijker?

Het panel bestaat uit jurist en publicist Dirk Verhofstadt, ondervoorzitter van de Internationale Vakbond Luc Cortebeeck, professor Ruddy Doom, Vakgroep Studie Derde Wereld Universiteit Gent en Raymond Kimaro, de Tanzaniaanse voorzitter van het African Fairtrade Network. Peter Verlinden leidt het hele gebeuren in goede banen en we vonden Walter Zinzen bereid om de slotspeech te geven.

Nog meer feest!

Wat kan je nog verwachten op Internationale dag van de Fair Trade?

  • Op 8 mei geeft de Universiteit Gent het startschot met een eerlijke maaltijd in de verschillende studentenrestaurants in Gent
  • Op 9 mei kan je in het café van de Vooruit terecht voor een overdosis chocolade. Chocoladefonteinen, truffels, onze cacaopartners in beeld en de tentoonstelling “de cacaoketen”
  • Voor we aan het serieuze werk beginnen kan je snuisteren op de fairtrademarkt en genieten van een fairtrademodeshow
  • Ook de oren worden eerlijk verwend. Kijk en luister naar Het draagbare paradijs van Gerry De Mol, Marlène Dorcena (Haïti), Minyeshu Kifle Tedla (Ethiopië), Mieke Delanghe (België) en Naira Mnoian (Armenië).
  • Schrijvers uit het ‘Zuiden’ in het Westen: wie zijn ze en waarom zijn er niet zoveel? Worden ze uitgegeven omdat ze allochtoon zijn of omdat ze goed schrijven? Waarover schrijven ze? Fien Sabbe vraagt het aan Mustafa Kör, Rachida Lamrabet en Biyi Bandele.
  • Nog meer cultureel genot met Luc De Vos en Radio Candip, Warre Borgmans, Elvis Peeters, Pat Donnez en Bernard Dewulf
  • Oxfam Fairtrade lanceert op Fair Trade gaat Vooruit de nieuwe fairtradebiocola. Met eerlijke rietsuiker uit Paraguay.

Meer info: www.oww.be/fairtradegaatvooruit

Deel dit artikel