Fidel opnieuw regelmatig in het openbaar

Na een afwezigheid van bijna vier jaar is Fidel Castro weer volop te zien in het openbaar leven. De afgelopen dagen bezocht hij twee wetenschappelijke centra en een aquarium, had hij een onderhoud met de ambassadeurs van zijn land en trad hij op in een televisieprogramma.

El Comandante lijkt opnieuw in topvorm te zijn. Op 11 juli was hij een eerste keer te zien in het openbaar. Hij bezocht het Nationaal Centrum voor Wetenschappelijk Onderzoek in Havana. s' Anderendaags was hij te gast op het druk bekeken praatprogramma Mesa Redonda. Fidel gaf er een uitgebreide analyse over de situatie in het Midden Oosten, meer bepaald over de crisis in het Midden Oosten die door de VS en Israël veroorzaakt is. Hun vijandige opstelling t.a.v. Iran zou kunnen leiden tot een nucleaire oorlog. Hij kwam ook nog terug op de gezonken Zuid-Koreaanse boot. De officiële versie luidt dat dit het werk zou zijn geweest van Noord-Korea. Fidel argumenteerde dat het absurd is dat Noord-Korea beschuldigd wordt van de uiterst gesofisticeerde boot te hebben doen zinken met een aftandse vijftig jaar oude torpedo. Een dergelijk schip doen zinken kan alleen maar met een mijn. Op het moment van het voorval hielden de Noord-Amerikanen een militaire oefening samen met de Zuid-Koreanen. Wellicht is het schip onbedoeld gezonken omwille van een VS-mijn.

Nog een dag later bracht hij een bezoek aan het Centrum voor Onderzoek van de Wereldeconomie (CIEM). Met de onderzoekers van dit prestigieus centrum had hij het opnieuw over het grote gevaar van een nieuwe oorlog in het Midden Oosten. Fidel vroeg aan de economen om na te denken over de mogelijke gevolgen van een wereldoorlog.

Twee dagen later was hij te gast op het Nationaal Aquarium. Hij bezocht de dolfijnen en sprak er met verschillende werknemers, onder andere dierenarts Celia Guevara March, een dochter van Che.
Op vrijdag 16 juli had hij onderhoud met de Cubaanse ambassadeurs. Hij had het opnieuw over de oorlogsdreiging tegen Iran en tegen Noord-Korea. De druk die momenteel tegen Iran wordt uitgeoefend is volgens Fidel te vergelijken met de situatie in Iran kort voor Mohamed Mossadegh door een CIA-staatsgreep van de macht werd verdreven. Fidel beantwoordde voorts nog vragen van de diplomaten over allerhande kwesties.

Bron: www.cubanismo.net

geen organisatie

Deel dit artikel