Filipijnse milieu-activiste doodgeschoten

Gloria Capitan, vermoord voor haar strijd tegen de lokale steenkoolcentrale en steenkoolopslag  

Op 1 juli werd Gloria Capitan op straat doodgeschoten. Gloria was een milieu-activiste in de provincie Bataan, Centraal-Luzon. Ze verzette zich tegen een plaatselijke steenkoolcentrale en steenkoolopslag. De groep waar ze voorzitster van was, maakt deel uit van 11.11.11-partner PMCJ, Philippine Movement on Climate Justice.

Gloria Capitan, 57, was de voorzitster van SNML (Samahan ng Nagkakaisang Mamamayan ng Lucanin), een lokale organisatie in Mariveles, Bataan, die zich verzet tegen open steenkoolopslag en de bouw van een steenkoolcentrale nabij het dorp. De organisatie maakt deel uit van PMCJ, een partnerorganisatie van 11.11.11. Gloria was ook actief voor vrouwenrechten.

Gloria Capitan was de drijvende kracht achter een hele reeks acties en petities van de volksorganisatie SNML. Daarin vragen de bewoners van Mariveles de permanente sluiting van de steenkoolopslag en verzetten ze zich tegen de bouw van een steenkoolcentrale. Hun protest werd ondersteund door studies die aantoonden dat dergelijke opslag en centrales tot meer ademhalingsziektes en astma leiden bij de mensen die in de omgeving wonen.

Steenkoolopslag veroorzaakt ademhalingsziektes en astma bij de lokale bevolking

Een delegatie van 11.11.11 bracht op 9 april een bezoek aan Mariveles, waarbij Gloria onze lokale gids was. Na een uitgebreid ontbijt vertelde zij samen met de andere actievoerders over hun lange strijd tegen de vervuiling door steenkool. We waren er getuige van hoe de straat met water werd schoongemaakt, waarbij de straat wel schoon werd, maar het water het steenkoolstof meenam naar de lager gelegen huizen van het dorp.

We konden vaststellen dat de openlucht steenkoolopslagplaats heel wat stof veroorzaakt. Vrachtwagens reden af en aan, hier en daar was steenkool aan het smeulen met rookhinder tot gevolg. Door het aandringen van SNML was het bedrijf net begonnen met het bouwen van een gesloten opslagplaats.

Gloria, 57, baatte een kleine karaokebar uit en het was daar voor de deur dat motorrijders haar onder vuur namen en neerschoten. Haar kleinzoon van 8 geraakte bij de aanval lichtgewond. Zij kreeg al enige tijd intimidaties en bedreigingen van mensen die gelieerd zijn aan het steenkoolbedrijf, maar ze lachte die weg: “Ik ben maar kleine garnaal, mij zullen ze niks doen.”

In mei publiceerde Global Witness nog een rapport over de wereldwijde dreiging tegenover milieu-activisten. De Filipijnen stonden daarin op de tweede plaats als meest dodelijk voor milieu-activisten in 2015.

Critici zeggen al langer dat het land lijdt onder een cultuur van straffeloosheid. Machtige figuren gaan ervan uit dat ze ongestraft hun tegenstanders uit de weg kunnen ruimen.

Samen met PMCJ en vele andere Filipijnse organisaties veroordeelt 11.11.11 deze brutale moord op een vreedzame milieu-activiste, en samen eisen we een grondig onderzoek naar de daders.

Kris Vanslambrouck
Inhoudelijk medewerker partnerwerking Azië

 

11.11.11 DOOR:

 

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels