Filipijnse partners beloond voor hoopgevende resultaten

awardfilipijnen low res

De Villar Sipag Awards belonen elk jaar de twintig beste ondernemersprojecten die de armoede bestrijden in de Filipijnen. Dit jaar vallen twee partners van de Vlaamse ontwikkelingsorganisatie Trias in de prijzen.

De Filipijnen worden wel eens bestempeld als een groeiland, maar ruim een kwart van de bevolking leeft nog altijd onder de armoedegrens. Op het platteland en in de hoofdstad Manilla steunt Trias elf boeren- en ondernemersverenigingen, die in totaal 82.000 ondernemende mensen vertegenwoordigen.

Betere dienstverlening

De jury van de Villar Sipag Awards heeft twee van deze partners opgenomen in de top-20 van sociale ondernemersprojecten. Labo Progressive Multi Purpose Cooperative (LPMPC) en Bicol Federation of Dairy Cooperatives (BFDC) ontvangen elk een geldprijs van 5.000 euro op basis van hun professionele werking, maatschappelijke relevantie en duurzaamheid. De awards worden officieel uitgereikt in december.

'Met een geïntegreerd steunpakket versterken we de capaciteit van beide organisaties', vertelt landendirecteur Gudrun Cartuyvels. 'We hebben daarbij één doel voor ogen: een efficiënte en effectieve dienstverlening opdat de aangesloten leden vooruitgang boeken met hun productiviteit en commercialisering.'

Van ananas tot zuivel

LPMPC verleent diensten aan 9.362 familiale boeren, vissers en kleine ondernemers. 'De dienstverlening is divers', legt Cartuyvels uit. 'Boeren en vrouwen krijgen toegang tot landbouwkredieten, terwijl lokale ondernemers geholpen worden bij de verwerking van ananas tot kleding en andere eindproducten. Voor de jongeren staat een apart programma in de steigers.'

BFDC bestaat uit zeven zuivelcoöperaties die samenwerken om technische, financiële en marketingdiensten te leveren aan hun 3.900 leden. De diensten variëren van bedrijsvoorlichting over voedermanagement tot productontwikkeling.

 

Deel dit artikel