Fotoverslag: Gezondheid op het ESF

Intal/Geneeskunde voor de Derde Wereld en Geneeskunde voor het Volk woonde vanaf woensdag 3 mei tot zondag 7 mei het vierde Europese Sociaal Forum bij in Athene. Beide namen ze deel aan het seminarie over ‘Recht op Gezondheid voor Allen’.

 

Het vierde ESF in Athene kreeg een 12.000 tal bezoekers over de vloer. Niet alleen een andere wereld, ook een ander Europa is mogelijk.

In de enorme inkomhal van het ESF was er een grote diversiteit van stands, het duurt een paar dagen voor je hier goed je weg in vindt.

Alison Katz van de Peoples Health Movement gaf een kritsche analyse van de situatie op het vlak van ‘Gezondheid voor Iedereen’ in het licht van de huidige neo-liberale politiek.

Ook de LBC-NVK en het CNE waren goed vertegenwoordigd op het ESF. Anne Thérèse Destrebecq nodigde vakbondsmensen uit om gegevens over hun nationale gezondheidssystemen uit te wisselen. Hierdoor kan de strijd voor het behoud van openbare gezondheidsdiensten meer gecoördineerd verlopen.

Intal/Geneeskunde voor de Derde Wereld bracht de bredere context waarbinnen de oorlog in Irak zich afspeelde en gebruikte de presentatie van Dr. Salam Ismaël van Doctors For Iraq (wiens visum voor Athene geweigerd werd) om een reëel beeld te geven van de situatie in Irak op het vlak van gezondheidszorg.

Geneeskunde voor het Volk genoot veel bijval uit het publiek tijdens de uiteenzettingen over het Kiwi-model en de werking van GVHV.

Dr. Christian Wagner van BUKO Pharma-Kampagne uit Duitsland analyseerde vlijmscherp de politiek die gevoerd wordt door de Pharmabizz. Zijn analyse sloot nauw aan bij de inhoud van het boek ‘De Cholestoroloorlog’ van Dr. Dirk Van Duppen.

Tussen de conferenties door was er ook tijd voor meer informele gesprekken tussen de Belgische deelnemers.

Deelnemers aan de inleefreis van de LBC en de inleefreis van intal naar de Filippijnen bekijken samen de Europese boycot-campagne tegen Nestlé. In juli vorig jaar ontmoette ze er Ka Fort, vakbondsleider bij Nestlé Cabuyao, die op 23 september 2005 vermoord werd door onbekenden.

Het ESF eindigde met een betoging in het centrum van Athene. De betoging was gericht tegen een dreigende oorlog tegen Iran maar ook andere thema’s kwamen ruim aan bod.

Een enorme politiemacht was aanwezig en beschermde oa de VS-ambassade. Toch slaagden ze er niet in om een groep relschoppers op te pakken die met hun geweldadige acties de hele beweging in discrediet willen brengen.

12 uur na het beëindigen van het ESF is de enorme hal al leeggemaakt en maakt men zich al weer op voor een volgend evenement.

Deel dit artikel