Gebruikten VS chemische wapens in Fallujah?

Getuigenis van medewerkster Geneeskunde voor de Derde Wereld, vanuit Bagdad

“De Amerikanen laten nog steeds niemand binnen in Fallujah. Ooggetuigen zeggen dat ze er chemische wapens hebben gebruikt.” Dat vertelt Fatiha Saleh, een Irakese medewerkster van de Belgische ngo Geneeskunde voor de Derde Wereld (G3W), over de telefoon vanuit Bagdad. Zij probeert een zicht te krijgen op de gezondheidstoestand in en rond Fallujah, en er medisch materiaal en geneesmiddelen naartoe te brengen.

“Ik heb verschillende keren geprobeerd Fallujah te bereiken, maar er zijn overal Amerikaanse checkpoints”, zo vertelt Fatiha Saleh. “Duizenden vluchtelingen uit Fallujah zitten in kampen in de kleine dorpen rondom de stad, maar ook die zijn geblokkeerd door VS-troepen. Ik had telefonisch contact met een dokter in een van die dorpen. Hij zegt dat de Amerikanen er chemische wapens hebben gebruikt. Irakees medisch personeel kon met VS-militairen meegaan naar Fallujah om er lijken te gaan ophalen, maar ze mochten bepaalde lichamen niet meenemen: lijken met vreemde donkerblauwe plekken en brandwonden, met een opgeblazen aanblik en zónder kogelwonden. Die kenmerken kunnen het gevolg zijn van chemische wapens.” Het gebruik van chemische wapens is verboden volgens het internationaal humanitair recht, en is een oorlogsmisdaad.

De medische toestand in Fallujah is dramatisch. Het eerste wat de Amerikanen deden bij hun gewelddadige inval in de stad, was het hospitaal vernielen en bezetten en alle medisch personeel arresteren. Fatiha Saleh vertelt wat ze hoorde van verschillende artsen van het ziekenhuis: “Alle dokters protesteerden heftig tegen die raid. De Amerikanen namen niet alleen ziekenhuispersoneel mee, maar ook gewonden. Ze hadden namenlijsten bij zich, van zogenaamde verzetsstrijders. Ze legden de dokters hierover op de rooster: ‘Jullie zijn hier met 42 artsen en hebben maar 12 patiënten’, zeiden ze. ‘Waar is de rest naartoe? Jullie helpen de terroristen!’ De dokters antwoordden dat ze alleen maar hun humanitaire plicht vervulden, en dat ze evengoed een gewonde Amerikaanse soldaat zouden verzorgen.”
Fatiha Saleh vertelt nog dat de directeur van het hospitaal van Fallujah beschoten werd toen hij met een ziekenwagen wegreed. De man raakte daarbij gewond. Fatiha had een afspraak om hem te interviewen, maar hij zegde af nadat hij bedreigingen had ontvangen. “De situatie in Fallujah blijft erg gespannen”, weet Fatiha. “De Amerikanen controleren alleen kleine delen van Noord-Fallujah. Elders gaan de gevechten door. Sinds gisteravond 9 uur (vrijdag 10 december, nvdr) is een van de hevigste gevechten sinds lang aan de gang in Fallujah, tussen de VS-militairen en de verzetsstrijders.”
Onze correspondente beëindigt het telefoongesprek met een noodkreet: “Alle dokters die ik heb kunnen spreken, hebben maar één vraag: zorg dat de wereld dit weet!”

intal DOOR:

Deel dit artikel