Hulpverlening in oorlogszones steeds moeilijker

zie ook:

 

Persbericht
18 augustus 2009

Op deze eerste “World Humanitarian Day” vraagt Caritas International aan strijdende partijen om hulpverleners ongehinderd hun werk te laten doen, en ze te respecteren.


19 augustus zal voortaan de dag zijn waarop alle humanitaire medewerkers die hun inzet bekocht hebben met hun leven, herdacht worden. 19 augustus 2003 is namelijk de dag waarop 22 medewerkers van de Verenigde Naties, waaronder Sergio Vierra de Mello, het leven lieten bij een bomaanslag in Bagdad. Sindsdien neemt het aantal aanslagen, moorden, kidnappings op humanitaire medewerkers jaar na jaar toe.

Caritas wil nogmaals de principes van humanitair werk op het voorplan brengen om een kentering te brengen in deze evolutie. Onze principes zijn menselijkheid, waarbij alle mensen evenwaardig zijn. We zijn onpartijdig, wat maakt dat onze hulp enkel gebaseerd is op reële noden, zonder onderscheid te maken tussen onze begunstigden. We zijn neutraal, wat inhoudt dat we ons niet scharen achter één of andere partij in een conflict, en we zijn onafhankelijk, wat inhoudt dat humanitaire acties enkel en alleen ten goede komen van de begunstigden, maar geen politieke, religieuze of andere doelen heeft.

“Van Afghanistan tot Zimbabwe, Georgië tot Gaza, Sri Lanka tot Sudan, we merken dat één van de basisprincipes van het humanitair recht, namelijk het verlenen van toegang en het respecteren van humanitaire organisaties in conflicten, steeds vaker wordt verwaarloosd. Strijdende partijen moeten op deze eerste “World Humanitarian Aid Day” hun belofte versterken om dit basisprincipe na te gaan, dat deel uitmaakt van de Conventie van Genève.”; aldus Jan Weuts, noodhulpcoördinator van Caritas International.

  • De Israëlische regering heeft de toegang tot de Gazastrook ontzegd gedurende de militaire operaties die in december aanvingen. Een medisch centrum van Caritas werd vernield.
  • In Sri Lanka was Caritas één van de twee organisaties die actief bleven in de “no fire zone” in de conflictzone in de Vanni. Het personeel bleef er werken, ondanks de bombardementen.
  • In Darfour in Sudan blijft Caritas actief ondanks de uitwijzing van 13 internationale NGO’s en 3 nationale NGO’s, waaronder SUDO, een Caritas partner.
260 hulpverleners waren slachtoffer van moord, kidnapping of werden ernstig verwond in 2008. Dit aantal is enorm, in vergelijking met 1998, waar 69 hulpverleners door dit soort incidenten getroffen werden. Het Caritas netwerk herdenkt haar personeel dat in 2009 omkwam tijdens de hulpverleningactiviteiten: “Raj” Anthonipillai Uthayaraj, 26, werkte vrijwillig als chauffeur en werd op 8 mei in de veiligheidszone in Sri Lanka vermoord. Ricky Agusa Sukaka, 27, werd vermoord in D.R. Congo op 15 Juli. Ook werden Caritas Vanni Directeur T.R. Vasanthaseelan en James Pathinathan in april ernstig verwond tijdens bombardementen in Sri Lanka.

Deel dit artikel