In actie voor Filipijnse kinderen die slachtoffer werden van vaccinatieschandaal

Filipijnen, g3w, vaccinatieschandaal, Dengvaxiaschandaal

Het Dengvaxiaschandaal houdt de Filipijnen in de ban. Dengvaxia is de naam van een vaccin tegen dengue, een tropische ziekte die dodelijk kan zijn. Spijtig genoeg is ook het vaccin niet zonder risico.


Om winst te maken, waren ze blijkbaar bereid om heel wat risico's te nemen


De Filipijnse overheid ging op de knieën voor de Franse farmareus Sanofi. In 2016, nog voor alle risico's van het vaccin getest waren, besliste de regering om kinderen vanaf 9 jaar massaal in te enten. Het vaccin zou levens moeten redden, maar vooral ook de winsthonger van de aandeelhouders van Sanofi even kunnen stillen.

G3W sprak met Kat, verantwoordelijke beleidsbeïnvloeding van de Council for Health and Development (CHD). Kat komt in maart naar België om te getuigen over de strijd voor publieke gezondheidszorg in de Filipijnen.

Kat: "De Filipijnse regering richtte zich vooral op arme bevolkingsgroepen die meteen intekenden op de gratis vaccinatiecampagne. Scholen werden verplicht om leerlingen naar de vaccinatielocatie te brengen. Ouders kregen weinig informatie, ze moesten maar vertrouwen in de regering en het farmaceutisch bedrijf." 

Winst boven gezondheid

Na enkele maanden bleek echter dat dit vaccin zelf gevaarlijk was. Honderdduizenden kinderen waren al ingeënt en een ongekend aantal was gestorven aan de inentingen. Het hele overheidsproject bleek een schending van het medisch protocol.

Kat van CHD kon ook de financiële plannen van het Sanofi inkijken "We hebben gezien welke winstprojecties ze vooropstellen voor 2018 en 2019 om hun aandeelhouders tevreden te houden. Om die cijfers te halen, zijn ze blijkbaar bereid om heel wat risico's te nemen met de Filipijnse volksgezondheid."

Onze partnerorganisatie CHD startte meteen een onderzoek en mobiliseerde haar netwerk en leden om in actie te komen. Ze protesteerden bij het Ministerie van gezondheid en bij het kantoor van Sanofi in de Filipijnse hoofdstad.

Studenten, gezondheidswerkers en ouders van gevaccineerde kinderen kwamen op straat. Ze eisten dat de vaccinaties gestopt werden met slogans als "Onze kinderen zijn geen proefkonijnen" en "onze gezondheid is belangrijker dan winst!". Mét resultaat. De vaccinaties werden in december 2017 stop gezet.

Voor CHD is de kous daarmee nog niet af. "Ouders van kinderen die het vaccin toegediend kregen, zijn bang en wantrouwen nu elk vaccin. Leerkrachten die door de regering onder druk waren gezet om hun leerlingen naar het vaccinatiecentrum te brengen, voelen zich schuldig." zegt Kat. "We willen dat de families van de slachtoffers vergoed worden en dat de regering en bedrijfsleiders voor de rechtbank worden gedaagd."

Op maandag 10 februari gaf CHD een persconferentie waarbij een toxicoloog met wetenschappelijk bewijs de onveiligheid van de vaccins aantoonde. "Om verdere gerechtelijke stappen te kunnen zetten, moeten we nog heel wat bijkomend onderzoek doen. We moeten een lijst maken van alle slachtoffers en we moeten bewijzen dat hun symptomen het gevolg zijn van het Dengue vaccin van Sanofi." gaat Kat verder.

"Daarom blijven we de bevolking sensibiliseren. We leggen op een laagdrempelige manier uit wat er juist aan de hand is en waarom het belangrijk is dat ze van zich laten horen. Maar al dat onderzoek en deze informatieverspreiding kost geld en tijd."

Help de Filipijnse bevolking om gezondheid in eigen handen te houden

Steun jij CHD in haar strijd voor het recht op gezondheid? Met jouw gift help je de Filipijnse bevolking om haar gezondheid in eigen handen te houden. Zodat winsthonger van bedrijven de volksgezondheid niet op het spel kan zetten.

Met 40 euro kan CHD een debat in de wijk organiseren over de gevolgen van privatisering op gezondheidszorg. Het debat is een eerste stap om samen verder te denken over welke acties ze willen ondernemen om hun rechten op te eisen.

Doe een gift

Of word G3W bondgenoot, met een maandelijkse gift help je G3W en haar partnerorganisaties zoals CHD op een structurele manier om op te komen voor hun recht op gezondheid. Meer weten

Wat is dengue?

Dengue is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een virus. In verschillende tropische landen zoals de Filipijnen is het een belangrijke doodsoorzaak, vooral voor kinderen. Voor de meeste mensen gaat het om een milde infectie maar in bepaalde gevallen ontwikkelt zich een ernstige ziekte die ongeneeslijk is.

Het virus wordt overgedragen van mens tot mens door een mug. Preventie bestaat dus vooral uit het voorkomen van de overdracht. Aangezien het aantal gevallen van dengue echter zeer vlug stijgt op wereldvlak, is de zoektocht naar een vaccin voor de grote farmabedrijven een prioriteit.

 

Viva Salud DOOR:

Auteur: Delphine Van Belleghem - G3W

Deel dit artikel