Intal mee “solidair voor werk”: VW-winsthonger vernietigt jobs en gezondheid

Volkswagen: 1,2 miljard euro winst in de eerste negen maand van 2006, een winstvoorspelling van 5,1 miljard dollar in 2008, 1 miljard euro belastingvrijstelling dankzij een typisch Belgisch ‘coördinatiecentrum’. Het gaat VW voor de wind. En toch moesten 4000 jobs bij VW-Vorst voor de bijl, waardoor er nog eens 8000 jobs op de tocht staan bij de onderaannemingen. Dat 12.000 jobs in rook opgaan omdat één multinational zijn winsten nóg hoger wil, is alleen maar logisch te noemen binnen het dolgedraaide kapitalistisch wereldsysteem waarin we leven.


Intal, een beweging voor internationale solidariteit, is elke dag betrokken bij het gevecht tegen onrecht in het Zuiden. Blijkt dat dezelfde mechanismen van armoede, onzekerheid, uitbuiting en onderdrukking waar arbeiders en boeren in de derde wereld mee geconfronteerd worden, ook Belgische arbeiders en bedienden treffen. En ze botsen daarbij op dezelfde machten: de grote multinationals, hun aandeelhouders, hun bankiers en ‘hun’ regeringen.

Premier Verhofstadt en zijn regering bewijzen graag lippendienst aan eerlijke handel, maar spreiden intussen het bedje van de multinational VW en andere onethische ondernemers. Ze leggen hen in de watten met allerhande patronale voordelen, en laten hen toe te spelen met het werkritme, de gezondheid en de jobs van duizenden werkers. Dat het ook anders kan, bewijst de progressieve president Lula van Brazilië. In mei kondigde VW-Brazilië 6000 ontslagen aan. Lula schrapte meteen een lening van de Nationale Bank aan VW en dreigde alle overheidssteun aan het bedrijf terug te eisen. VW-Brazilië moest inbinden…

Net toen de VW-directie zo hardhandig toesloeg in Vorst, had Intal zijn partners uit Congo, Cuba, Palestina en de Filippijnen op bezoek. Zij waren geschokt door het ongenadige sociaal drama dat de VW-arbeiders treft, in het schijnbaar zo welvarende en democratische België.

Tegen de globalisering van de uitbuiting en de winsthonger kunnen we alleen de globalisering van de solidariteit plaatsen. Intal is solidair met de werkers van VW en de onderaannemingen, en steunt hun strijd voor het behoud van hun jobs. Intal roept op om mee te betogen, “solidair voor werk”, op zaterdag 2 december in Brussel.

intal DOOR:

Deel dit artikel