IPS: 'Regeringspartij Burundi bewapent jongeren'


burundi imbonerakuri[Foto: Imbonerakure in actie. Ditmaal zonder wapens]De Burundese regeringspartij CNDD-FDD zou haar jongerentak bewapenen in de aanloop naar de verkiezingen volgend jaar. Analisten vrezen voor politiek geweld.
Pierre Claver Mbonimpa, voorzitter van de burgerorganisatie Associatie voor de Bescherming van Mensenrechten en Gedetineerden (APRODH), werd op 15 mei gearresteerd omdat hij openlijk over de kwestie sprak. Sinds zijn arrestatie moest Mbonimpa drie maal voor de rechter verschijnen, die weigerde hem op borgtocht vrij te laten.

Mbonimpa, die foto's zou hebben die zijn beweringen onderbouwen, heeft herhaaldelijk gewezen op de paramilitaire training van jongeren van de Nationale Raad voor de Verdediging van de Democratie-Strijdkrachten voor de verdediging van de democratie (CNDD-FDD). De jongerentak Imbonerakure zou trainingen krijgen in het oosten van de Democratische Republiek Congo (DRC).

 


"Er werden wapens uitgedeeld om het electoraat angst aan te jagen en te dwingen op de regerende partij te stemmen."

ADC-Ikibiri.


Geen verklaring


Léonce Ngendakumana, leider van de Alliantie van Democraten voor Verandering (ADC-Ikibiri), een coalitie van elf oppositiepartijen, zegt dat er wapens zijn uitgedeeld om het electoraat angst aan te jagen en te dwingen op de regerende partij te stemmen. Evenals sommige activisten, denkt hij dat de arrestatie van Mbonimpa een poging is hem het zwijgen op te leggen over de bewapening en de training.

De regering van Burundi trekt zich niets aan van verzoeken van diverse organisaties, waaronder het VN-kantoor in Bujumbura, om de zaak nader te onderzoeken. De Burundese regering ontkent de beschuldigingen dat de jongerentak bewapend wordt en noemt het een poging van de VN om verdeeldheid te zaaien.

Agathon Rwasa, leider van de oppositiepartij Nationale Bevrijdingskrachten en tevens presidentskandidaat, doet een beroep op de internationale gemeenschap om waarnemers te sturen naar de aanstaande verkiezingen. Hij zegt te vrezen voor een "catastrofale situatie" als de CNDD-FDD doorgaat met het bewapenen van Imbonerakure. Burundi is herstellend van een burgeroorlog die dertien jaar heeft geduurd en leidde tot 300.000 doden. Die oorlog eindigde in 2006. De laatste gewapende groep legde in april 2009 officieel de wapens neer.

Léonidas Ntahimpera, een politiek analist uit Bujumbura, zegt dat de regeringspartij geen redelijke verklaring geeft voor de militaire training van haar jongeren. "In plaats van uitleg te geven over deze verdachte onderneming, kiest de regering ervoor storende stemmen het zwijgen op te leggen", zegt hij, verwijzend naar de arrestatie van Mbonimpa. Mtahimpera vreest geweld bij de komende verkiezingen "zoals in Kenia in 2007 en in Ivoorkust in 2012."


BRON: IPS


11.be:

Deel dit artikel