Burundi: Protos realiseerde drie drinkwateraansluitingen

Waar gewenst kunnen huishoudens ook een privéaansluiting krijgen

Isale, een gemeente in de provincie Bujumbura, ligt in bergachtig gebied en heeft af te rekenen met een sterke regenval (60-70 mm/uur). Er wonen ongeveer 85.000 mensen.

Ondanks de intense regens blijft de drinkwatervoorziening in Isale een probleem. Protos werkt sinds 2011 in deze gemeente en sindsdien werden er heel wat bronnen ingericht en werden drinkwaterpunten aangelegd op publieke plaatsen, bij scholen, gezondheidscentra en markten. In 2015 werden 3 drinkwatersystemen afgewerkt.

Het eerste systeem ligt in Nyamiryango, waar er een commercieel centrum is, een kerk, een school en zelfs een militaire basis. Vóór de interventie van Protos was er niet genoeg drinkwater voor iedereen. Mensen dronken water uit een kreek. Vandaag is er een nieuwe drinkwaterfontein en een klein reservoir.

Het systeem wordt gebruikt door de 1.044 leerlingen van de basisschool van Kinyovu, de kerkgangers van Kinyovu, de militairen en de handelaars en bezoekers van het commerciële centrum (geschat op 2.500 personen). Dankzij het systeem is er drinkwater, maar is ook de algemene hygiëne verbeterd, aldus een leraar van de basisschool.

Nyamiryango vóór de werken (links) en na de werken (rechts)

Het tweede (en grotere) drinkwatersysteem ligt op 5 km van Caranka, in Nyarumpongo. Het zal volledig afgewerkt zijn in januari 2016 en zal 1.385 personen bedienen, alsook de 1.498 leerlingen van de twee scholen. In totaal zullen er 12 drinkwaterpunten zijn, 4 reservoirs van 5m³, een reservoir van 20 m³, en waar gewenst kunnen huishoudens ook een privéaansluiting krijgen.

De begunstigden van dit systeem zijn de gemeenschappen van Caranka en Nyarumpongo en de bezoekers van het gezondheidscentrum van Rubanda en de markt van Mucungwe. In totaal gaat het over 6.500 personen.

Het derde systeem betreft het drinkwaternet van Cirisha-Rushubi. Dit systeem was defect, maar Protos en zijn lokale partners zijn bezig met het herstel. Het systeem zal ongeveer 790 omwonenden bedienen, 3.445 leerlingen van twee scholen, en de parochie van Rushubi.

Drinkwaternet van Cirisha-Rushubi hersteld

Om de drinkwatervoorziening te verduurzamen hebben Protos en de lokale besturen vorming gegeven over het goed beheer van de infrastructuur. Er werd ook een conventie getekend door de gemeente, voor de overdracht van het beheer, onderhoud en de dienstverlening.

Protos zal in Isale ook het concept van de waterkiosk introduceren. Dit is een soort winkeltje waar mensen water kunnen tappen, maar ook andere zaken kunnen kopen, zoals een SIM-kaart voor een gsm.

Join For Water DOOR:

Deel dit artikel