Leuven verwelkomt eerste wereldwinkel 'nieuwe stijl'


owwleuvennieuwewinkel-03-kleinOp zaterdag 26 mei opent de nieuwe Oxfam-Wereldwinkel in Leuven de deuren voor het publiek. De nieuwe wereldwinkel in Leuven is Vlaanderens eerste wereldwinkel in een nieuwe stijl.  Oxfam-Wereldwinkels werkt aan een nieuw concept voor al haar winkels en koos de winkel in de Leuvense Parijsstraat als pilootwinkel.Meer dan een nieuw jasje

De nationale vzw Oxfam-Wereldwinkels vindt de tijd rijp om na te denken over een nieuw elan. De fairtradepionier werkt aan zijn positionering en communicatie, samen met communicatiebureau Saatchi & Saatchi Brussels. Tegelijk beseft de organisatie dat de wereldwinkels haar belangrijkste uithangbord zijn. Een nieuw concept voor de winkels is dus een logische stap.

Ive Boogaerts, die bij Oxfam-Wereldwinkels de overgang naar het nieuwe winkelconcept in goede banen leidt, legt uit: "Toevallig was de wereldwinkel van Leuven in dezelfde periode van plan om te verhuizen. Deze eerste wereldwinkel 'nieuwe stijl' werd zo het resultaat van een vruchtbare samenwerking tussen Oxfam-Wereldwinkels 'nationaal' en de Leuvense vrijwilligersploeg."

Oxfam-Wereldwinkels nam de specialisten van Retail Office onder de arm, een gerenommeerd advies- en ontwerpbureau voor retailers. "Retail Office lag aan de basis van de huidige winkelconcepten van onder andere Veritas en A.S. Adventure," zegt Ive Boogaerts. Het bureau ontwikkelde een wereldwinkel die de klant perfect begeleidt bij het winkelen.

 

Wereldwinkelen is een belevenis

Luc Campo van Retail Office: "Wij bekijken een winkel zoals een klant dat doet. We vragen ons af 'Waaraan moet deze winkel voldoen om mij een aangename winkelervaring te bezorgen? Wat zorgt ervoor dat ik producten koop en dat ik graag terugkom?'"


owwleuvennieuwewinkel-01-klein

Opvallende nieuwigheden in wereldwinkel Leuven:


    Een bezoek aan de wereldwinkel wordt een belevenis: beelden en verhalen van de fairtradeproducenten brengen sfeer en geven informatie. Ive Boogaerts: "Tv-schermen tonen videobeelden van bijvoorbeeld koffieproducenten in Congo en binnenkort zal een touch screen je helpen om de ideale wijn te kiezen, voor bij de eerste barbecue bijvoorbeeld ..."

    Meer keuze: Het assortiment fairtradeproducten van zo goed als alle wereldwinkels breidt binnenkort uit met onder andere speculaas van Maya en kruiden van Ethiquable. In Leuven experimenteert de wereldwinkel ook nog met o.a. Ben&Jerry's-ijs, Mongozo-bier en zelfs condooms van fairtraderubber, van het merk Love Packs.

    Makkelijker winkelen: Doordat de winkel logisch en thematisch ingedeeld is, vind je vlotter wat je zoekt. Alle ontbijtproducten staan bij elkaar, wijnglazen vind je gewoon bij de wijn en alle ingrediĆ«nten voor een lekker exotisch gerecht staan samen in het rek 'Wereldkeuken'.

    Minder opvallend, maar even belangrijk: de wereldwinkel is ingericht met heel veel aandacht voor duurzaamheid. Zo bestaan de winkelrekken uit recyclagehout en verwerkte resten FSC-hout en werd er geverfd met natuurverf.

In het najaar plant Oxfam-Wereldwinkels een grondige evaluatie van al deze nieuwe elementen. Vanaf dan zetten ook de andere wereldwinkels de eerste stappen naar een metamorfose. Die zal niet bij alle winkels even snel verlopen. Ive Boogaerts: "We hebben ervoor gezorgd dat het nieuwe concept stap voor stap toepasbaar is, zowel in grote als in kleine winkels."


Meer info?
Oxfam-Wereldwinkels DOOR:

Deel dit artikel