Madagaskar: Het Caritasnetwerk helpt de slachtoffers van de cycloon Indlala

Caritas lanceert een noodkreet na de doortocht van de cycloon Indlala in het noordoosten van Madagaskar op 15 maart. Het is al de vijfde wervelstorm die over het eiland raast in de afgelopen 3 maanden. Volgens de Verenigde Naties zijn 293.000 mensen getroffen door de cycloon, 32.000 raakten ontheemd en meer dan 150.000 boerenfamilies zijn 90.000 ha. aan gewassen kwijt. 

Teams van Caritas Madagaskar melden dat de materiële schade groot is: de stad Antalaha is voor 60% verwoest. Water, elektriciteit- en telecommunicatienetwerken zijn uitgevallen. Huizen en rijstvelden zijn overstroomd en deels vernield. De getroffen regio’s zijn moeilijk bereikbaar voor de hulpverleners. Het Caritasnetwerk stuurt alvast voedsel en medicijnen om watergerelateerde ziektes te voorkomen.

De cycloon heeft de lokale economie zware schade toegebracht. In Ambilobe trad de rivier Mahavavy buiten haar oevers, waardoor 20.000 ha rijstvelden overspoeld werden met zand. De gewassen, die normaal in de komende maanden geoogst moesten worden, zijn onomkeerbaar beschadigd. Ook in Sambava zijn de rivieren overstroomd door de regens. Rijstplanten zijn geknakt en de vanillestokken vernietigd. Zwaar beschadigde wegen maken sommige plaatsen onbereikbaar.

De afgelopen maanden veroorzaakten o.m. de cyclonen Bondo en Clovis al zware regens in Madagaskar. Woningen en oogsten werden getroffen door overstromingen. Met de doortocht van Indlala worden bepaalde regio’s nu opnieuw getroffen, waardoor de situatie erg precair wordt voor de bevolking.

www.caritas-int.be

Caritas International DOOR:

Deel dit artikel