Migranten komen om van honger in Libische detentiecentra

11.11.11 wijst op Europese verantwoordelijkheid

prison-window

Eind vorige week berichtten verschillende internationale media over ondervoeding van migranten in detentiecentra in Libië. Opnieuw onrustwekkende berichten bovenop de talloze rapporten die wijzen op de systematische mensenrechtenschendingen van migranten in Libië. De EU draagt hier een grote verantwoordelijkheid. 11.11.11 roept de EU en België op om onmiddellijk de steun aan de Libische kustwacht stop te zetten.

Op 20 maart bracht Artsen zonder Grenzen een rapport uit over het detentiecentrum voor migranten in Sabaa. Daar worden 300 mensen, waaronder 100 minderjarigen, vastgehouden. Eén op vier mensen bleek ondervoed of had te kampen met ondergewicht. Migranten krijgen vaak maar één maaltijd om de drie dagen. Het medische team van AzG ontdekte een cel waarin 31 mensen waren opgesloten op 4.5 bij 5 meter, minder dan een handdoek groot per persoon.

Op 22 maart bracht InfoMigrants (een samenwerking tussen France Médias Monde, Deutsche Welle en het Italiaanse ANSA) schokkende foto's en getuigenissen naar buiten uit het detentiecentrum Zintan in het zuiden van Tripoli. Daar zouden verschillende mensen omgekomen zijn door honger.

Systematische mensenrechtenschendingen

Deze situaties zijn symptomatisch voor de manier waarop migranten behandeld worden in Libië. Zowel in Sabaa als Zintan gaat het om officiële centra, gerund door de Libische overheid. Daarnaast worden nog steeds duizenden mensen vastgehouden in centra die gecontroleerd worden door allerlei gewapende groepen.

Een VN-rapport van december 2018 op basis van 1.300 interviews legt de systematische, grove schendingen van de mensenrechten bloot die migranten ondergaan zodra ze voet zetten op Libische bodem. Een overweldigende meerderheid van de vrouwen en tienermeisjes werd verkracht door mensensmokkelaars. Het rapport bevat huiveringwekkende getuigenissen van foltering, seksueel geweld, afpersing, uithongering en slavernij van vrouwen, mannen en kinderen. De VN krijgt geen toegang tot de informatie van de Libische autoriteiten en heeft geen zicht op het aantal doden in detentie, maar afgaande op de rapporten is dat torenhoog.

VN Mensenrechtencommissie: 'Geen veilig land voor terugkeer'

Het mag duidelijk zijn dat Libië geen veilig land is waar mensen naar terug gestuurd kunnen worden. Dat vindt ook de Mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties.

Tijdens de zitting van 21 maart bracht ondervoorzitter Andrew Gilmour verslag uit van een bezoek aan een groep die recent geëvacueerd werd uit Libië. Zonder uitzondering (mannen, vrouwen, jongens, meisjes) waren ze allemaal het slachtoffer van verkrachting. Gilmour sprak over de meest vreselijke getuigenissen die hij had gehoord in meer dan 30 jaar werk rond mensenrechten.

Hij riep de EU en haar lidstaten met aandrang op om reddingsorganisaties op zee opnieuw hun werk te laten doen en om de steun aan de Libische kustwacht te heroverwegen.

Europese steun kustwacht

De EU blijft ondertussen steun geven aan de Libische kustwacht. In 2018 viste die meer dan 15.000 mensen op uit de Middellandse Zee. 85 procent van de mensen die de oversteek wagen, komen nu in de handen van de kustwacht terecht waarna ze blootgesteld worden aan de ergste mensenrechtenschendingen.

Nog in juni 2018 besloten de Europese lidstaten, waaronder België, om die steun verder te verhogen. Ze riepen alle schepen op de Middellandse Zee bovendien op om de activiteiten van de Libiërs op geen enkele manier te belemmeren.

11.11.11 betreurt de oorverdovende stilte van Belgische en Europese beleidsmakers sinds de eerste berichten over slavernij eind 2017. De situatie is er sindsdien alleen maar op achteruit gegaan.

11.11.11 vraagt met aandrang om elke steun aan de Libische kustwacht op te schorten tot er garanties zijn over de veiligheid van migranten. Dat betekent onder meer de onmiddellijke evacuatie en sluiting van de detentiecentra.

11.11.11 DOOR:

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels