Mijnactivist in Palawan vermoord

De moord op een journalist-activist in Palawan zorgt voor grote consternatie, tot ver buiten het eiland. Gerry Ortega's dood heeft immers een stroom van sympathie gegenereerd voor de campagne die hij zelf ook met veel vuur verdedigde: Palawan moet gevrijwaard blijven van grootschalige mijnbouw.
Ook jij kan deze campagne steunen.


Zoals we eerder meldden dingen een aantal bedrijven, waaronder MacroAsia en Ipilan Nickel naar een toelating voor mijnbouw op het eiland Palawan, wat beschouwd wordt als het "laatste ongerepte eiland van de Filipijnen".

Het dossier is in handen van de Commissie voor Duurzame ontwikkeling in Palawan (PCSD). Tijdens de zitting van 30 julie 2010 kon Gerthie Mayo Anda, de NGO-vertegenwoordiger, een bijna zekere positieve beslissing laten uitstellen en kreeg ze de garantie dat een gemengde commissie de situatie op het terrein zou inspecteren.

Deze commissie werd echter nooit opgericht. Volgens Dario Novellino van de lokale actiegroep ALDAW lopen er wel meerdere zaken fout. " De PSCD werd opgericht om het milieu op ons specifieke en waardevolle eiland goed te beheren en beschermen, maar lijkt nu haar eigen regels te negeren, dus wie kunnen we nog vertrouwen?" Ook de Nationale Commissie voor Inheemsen (NCIP) is kop van jut. "Het nationale kantoor beweert het rapport van haar lokale medewerker nooit ontvangen te hebben. In dat rapport werd verslag gemaakt van een terreinbezoek dat plaats vond nadut ngo's de mijnbedrijven hadden beschuldigd zich niet te houden aan de beperkingen van de verkennigsfaze. Dat is nu spoorloos, kan je je dit inbeelden?"

 Volgens Artiso Mandawa, de ALDAW-coördinator is het duidelijk datde NCIP geen formele instemming met de mijnbouw kunnen voorleggen en dat is nochtans één van de formele vereisten. “Daarnaast doen sommige leden binnen de PSCD verwoede pogingen gedaan om de ruimtelijke ordening en zonering aan te passen aan de noden van de mijnbedrijven.”

Mandawa kreeg enkele niet mis te verstane boodschappen dat hij zijn verzet beter zou staken, maar hij denkt er niet aan zich koest te houden. “Mijnbouw heeft desastreuze gevolgen voor de inheemse bevolking, we moeten blijven strijden tegen dit immense onrecht. Ik voel me gesterkt door de vele acties en massale steun van de bevolking".
Activisme in de Filipijnen kan dodelijk zijn. Op 24 januari 2011 viel het zoveelste slachtoffer tebetreuren.

Gerry Ortega was een milieuactivist en radiojournalist in Palawan. Hij werd neergeschoten op de markt, en in tegenstelling tot de meeste moordzaken werd de dader wel opgepakt. Die verklaarde dat het ging om een "uit de hand gelopen diefstal", maar deze versie wordt door niemand ernstig genomen. Volgens zijn familie kreeg hij ook doodsbedreigingen.

Baham Mitra, de gouverneur van Palawan en voorzitter van de PSCD, had aangekondigd op 28 januari 2011 een definitieve beslissing te nemen over de vergunningen. Maar de consternatie rond de moord op Ortega is zo groot dat er wellicht meer uitstel komt. Om de druk nog op te voeren is er een nieuwe petitie gestart door collega's journalisten van Gerry.

11.11.11 DOOR:

Deel dit artikel