Mozambique: Honger dreigt voor slachtoffers overstromingen

Het Caritasnetwerk en Caritas Mozambique bieden dringende noodhulp voor de slachtoffers van de zware overstromingen in Centraal-Mozambique. Maar logistiek loopt het moeilijk en de honger dreigt voor duizenden mensen.

Na een lange periode van droogte heeft het regenseizoen tot zware overstromingen geleid in Centraal-Mozambique. 285.000 mensen moesten hun huis verlaten. 87.000 zijn dakloos. 50.000 zoeken opvang in tijdelijke kampen. De provincies Tete, Zambezia, Manica en Sofala zijn het zwaarst getroffen.

Het Caritasnetwerk en Caritas Mozambique staan in voor de evacuatie van slachtoffers uit het crisisgebied en zorgen voor een onderkomen en noodhulp. Doordat wegen vernield of overspoeld zijn is het zeer moeilijk om de hulp tot bij de slachtoffers te krijgen. "Voedsel, tenten, keukensets, hygiënekits en muskietnetten zijn nu het dringendste nodig", aldus Ernesto Martinho van Caritas Mozambique.

Het Caritasnetwerk waarschuwt voor een tekort aan voedsel en water onder diegenen die ingesloten zijn door het water en de opvangplaatsen niet kunnen bereiken. Ook in de kampen zelf dreigt voedsel- en watertekort. Volgens Ludger Smolka, communication officer voor het Caritasnetwerk, arriveren er nog dagelijks 2000 mensen in de opvangplaatsen: "er is een gebrek aan toiletten en schoon water en dan is het risico op cholera en dysenterie nooit ver weg".

Landbouwcampagne veilig stellen
Onder de druk van het water zijn huizen ingestort, oogsten vernield en vee gedood. Dat betekent dat de slachtoffers een onzekere toekomst tegemoet gaan. Het Caritasnetwerk denkt nu al aan lange-termijn projecten om de levensomstandigheden van de bevolking te herstellen. Ernesto Martinho: "we zijn ook op zoek naar zaaigoed en werktuigen. De maïsoogst is verloren gegaan, we moeten nu alles in het werk stellen om de volgende landbouwcampagne te redden".

Terwijl Centraal-Mozambique blank staat, lijdt het zuiden van het landt momenteel zwaar onder de droogte.De Zambezi, die dwars door Mozambique stroomt, trad 2 weken geleden al buiten haar oevers. 10.000 m3 water hoopte zich op bij de Cahora Bassa-dam, die gebruikt wordt om electriciteit op te wekken. Om te voorkomen dat de damwanden zouden instorten heeft de Mozambikaanse regering de sluizen geopend waardoor het water in de Zambezi-vallei stroomde.

De overstromingen zijn zwaarder dan in 2001, maar de overheid heeft alle mogelijke middelen ingezet om mensen preventief te evacueren uit de crisisgebieden. Voor wie niet via de weg bereikbaar was, werden helikopters gebruikt.

De verwachting is dat het de komende weken blijft regenen. Normaal piekt het regenseizoen in maart. Ook Zambia, Malawi en Angola hebben zwaar te lijden onder de hevige regens.

Caritas International DOOR:

Deel dit artikel