Nieuw-Zeeland vangt officieel eerste klimaatvluchtelingen op

tuvalu nicky park corbis
[Foto: ©Nicky Park Corbis]


Begin augustus 2014 werd een familie afkomstig van Tuvalu, een kleine Polynesische archipel (26 vierkante kilometer groot, gelegen in het midden van de Stille Oceaan), het recht van verblijf in Nieuw-Zeeland toegekend. De reden: de dreiging van een stijgende zeespiegel als gevolg van de klimaatverandering.

Het is de eerste keer dat een staat de vluchtelingenstatus erkent van mensen die op de vlucht zijn voor het klimaat. Momenteel worden dergelijke slachtoffers nog niet erkend door het Internationaal Verdrag betreffende de status van vluchtelingen.
Het gezin verhuisde in 2007 van Tuvalu naar Nieuw-Zeeland. Vijf jaar later, in 2012, begonnen zij diverse procedures om de status van vluchteling te verkrijgen, maar dat werd steeds geweigerd. De zeespiegel stijgt betrekkelijk traag in de tijd van een mensenleven, en het was voor de familie uit Tuvalu moeilijk om te bewijzen dat het stijgende water effectief een bedreiging voor hun bestaan zou betekenen.

Maar zoals door Fastcoexist.com wordt aangehaald, zijn de gevolgen van de klimaatverandering wel degelijk voelbaar op het eiland. Zeewater sijpelt in drinkwaterbronnen en maakt het ongeschikt voor consumptie. De Nieuw-Zeelandse justitie verleende de familie daarom het verblijfsrecht op humanitaire gronden.

Deze beslissing kan een precedent scheppen en soortgelijke aanvragen werden bovendien al ingediend. Eind 2013 vroeg een inwoner van Kiribati (een eiland dat eveneens bedreigd wordt door de stijgende zeespiegel) het statuut van klimaatvluchteling in Nieuw-Zeeland aan. Voorlopig zonder succes.

Polynesische eilanden zoals Tuvalu en Kiribati zijn bijzonder kwetsbaar voor de stijgende zeespiegel. Het eerste ligt op slechts twee meter boven de zeespiegel en kan binnen enkele decennia volledig verdwenen zijn.


11.be:

Bronnen:Deel dit artikel