Nieuwe brochure over de menselijke kost van de bezetting van Irak

Gisteren, 6 oktober, meldde IRIN, een humanitair persagentschap van de VN, dat “duizenden op de vlucht zijn voor de militaire aanval van de VS op Haditha”, in het westen van Irak. Het hospitaal van al-Qaim, dichtbij de Syrische grens, moest tientallen burgers verzorgen die gewond raakten toen VS-troepen huiszoekingen deden, als onderdeel van hun operatie ‘River Gate’. Het IRIN-bericht citeert de 46-jarige Salah Kubaissy, een inwoner van Haditha: "Mijn vrouw raakte gewond toen we ons huis uitrenden tijdens een vuurgevecht tussen die onmenselijke VS-soldaten en de opstandelingen. Onze stad zal vernietigd worden, net zoals gebeurde met Fallujah, en het zullen weer onschuldige mensen zijn die het meest afzien.” VS-troepen arresteerden twee dokters in het grootste hospitaal van Haditha, en beschuldigden de hele staf ervan deel uit te maken van het verzet, zo vertelde Dr. Haki Hadethi aan IRIN.

Deze feiten uit de brandende actualiteit komen wonderwel overeen met wat te lezen valt in de zopas verschenen brochure ‘Irak: de menselijke kost van de bezetting’. Het gaat om een gezamenlijke publicatie van intal, Vrede vzw, het BRussells Tribunal, StopUSA en 11.11.11. Zij willen hiermee nogmaals de catastrofale humanitaire gevolgen van de oorlog en bezetting van Irak aanklagen, evenals de schendingen van het internationaal recht door de coalitietroepen. De brochure bevat een exclusief rapport en foto’s van de Amerikaanse onderzoeksjournalist Dahr Jamail over de lamentabele toestand van de Irakese hospitalen. De jonge Irakese orthopedische chirurg Salam Ismail Obaida, die tijdens een vorige belegering zelf in Haditha werkte, komt aan het woord. En er is uitgebreid aandacht voor het Wereldtribunaal over Irak, met o.a. de volledige besluiten van de slotsessie in Istanbul eind juni, geformuleerd door de Gewetensjury met o.a. François Houtart, onder voorzitterschap van Booker Prize laureate Arundhati Roy. Verder zijn er bijdragen van Pol De Vos, Ludo De Brabander, Bert De Belder, Dirk Adriaensens en Abdul-Ilah & Hana Al-Bayaty.

De brochure telt 48 p. en kost 3 euro. Te bestellen bij bovenstaande organisaties. U kan een recensie-exemplaar aanvragen: info@intal.be of 02/209.23.50.

Contacten:

Ludo De Brabander, Vrede vzw, 0473/51.64.62
Dirk Adriaensens, BRussells Tribunal, 0494/68.07.62
Bert De Belder, intal, 0495/85.57.01

Deel dit artikel