Nieuwe MO*paper : Viva el populismo?

MO*paper #9 is zopas verschenen op www.mo.be/mopapers

VIVA EL POPULISMO?
door Emiel Vervliet en Alma De Walsche

De keuze tussen langzame en moeizame hervormingen van democratisch links en populistische experimenten wordt soms gezien als een strijd om de toekomst van Latijns-Amerika. Zal Hugo Chávez erin slagen de valkuilen van vroegere populistische regimes te vermijden? Komt er een modern politiek systeem en hoe gaat hij om met de oppositie? Zullen de uitgaven voor sociale consumptie de investeringen verdringen? Wat bij een toekomstige daling van de petroleumprijs, hoe onwaarschijnlijk die op dit ogenblik ook mag lijken?

Hoe evolueert in Ecuador het politieke conflict tussen de president en de gevestigde politieke structuren? Zullen de sociaaldemocratische regeringen erin slagen moderne instellingen voor inkomensherverdeling op te bouwen? Zullen zij de spanningen tussen een achterban die sociale resultaten wil zien en de eisen van een voorzichtig economisch beleid dat meer gediend is door een veeleer technocratische bestuursstijl dan door een participatieve democratie, onder controle kunnen houden? Hoe zullen zij de eisen van hun traditionele arbeidersaanhang kunnen verzoenen met de verwachtingen van nieuwe categorieën van kiezers uit de middenklasse en de informele sector? Met welke partijen kunnen zij politieke allianties sluiten zonder al te veel identiteitsverlies te lijden?

In deze MO*paper gaan de auteurs niet op zoek naar de ultieme antwoorden op deze vragen, maar naar de elementen die het debat voeden en verklaren. Wie wil meediscussiëren is welkom op ons discussieforum. Maar eerst kan je deze 9de MO*paper gratis downloaden op www.mo.be/mopapers. Vergeet niet om je eerst aan te melden met je login en paswoord.

MO*papers
Vlasfabriekstraat 11
1060 Brussel
02 536 19 77
mopaper@mo.be
www.mo.be/mopapers

Deel dit artikel