Noodkreet uit Manilla: "Save Fabella Hospital!"

filipijnen gezondheiszorg fabellaziekenhuis g3w

In de Filipijnse hoofdstad staat één van de meest toegankelijke materniteiten op het punt om geprivatiseerd te worden. Het hospitaal moet plaats ruimen voor een commercieel centrum. Onze partners trekken aan de alarmbel: "Red het Fabella ziekenhuis!" 

Zowel in België als in de Filipijnen moeten we vechten voor een sterke publieke gezondheidszorg, waar alle mensen, arm en minder arm, van prematuurtje tot hoogbejaarde, de best mogelijke zorg krijgen.

Het Fabella hospitaal, met haar 60 tot 80 geboortes per dag ook wel de "babyfabriek" genoemd, is één van de belangrijkste ziekenhuizen in de Filipijnse hoofdstad. De meeste arme vrouwen uit Manila en de omliggende provincies komen naar daar omwille van de goedkope medische zorgen. Toch wil de Filipijnse overheid dit ziekenhuis liever in private handen zien.

Slechte staat

Het Fabella-ziekenhuis is een rots in de branding voor arme vrouwen die moeten bevallen. Ze krijgen er zorg, er is een sterk beleid rond borstvoeding, er is een melkbank en een 'Kangoeroe-project' waarbij de baby dicht bij de moeder blijft vanaf de geboorte. Het ziekenhuis kreeg zelfs een onderscheiding van de Wereldgezondheidsorganisatie, omdat het erin slaagde met weinig middelen de kindersterfte te doen dalen.

Maar het gebouw is in zeer slechte staat. Al jarenlang zijn dringende herstellingen nodig. De overheid liet het gebouw echter verloederen en broodnodige investeringen blijven uit. Door structurele onderfinanciering is er zo weinig plaats en personeel dat vrouwen die op het punt staan te bevallen soms terug naar huis gestuurd worden. Af en toe met een bevalling in de metro of de taxi als gevolg.

Vandaag gebruikt de overheid de erbarmelijke staat van het gebouw als argument om het ziekenhuis te privatiseren. Dat betekent zo goed als zeker dat een bevalling in het ziekenhuis voor veel vrouwen onbetaalbaar zal worden. Want privé-investeerders willen nu eenmaal winst maken op hun investering.

Moeders in actie!

Onze Filipijnse partners deden onderzoek naar de effecten van privatisering van gezondheidsdiensten en kwamen tot de conclusie dat enkel een handvol grote ondernemingen er voordeel uit halen, ten koste van de gewone Filipino. Daarom roepen ze hun leden op om op straat te komen tegen de plannen van de overheid om dit ziekenhuis te privatiseren.

Hun oproep zorgde voor een heus volksprotest. Hoogzwangere vrouwen voeren samen met verplegend personeel en vele andere bezorgde Filipino's en Filipina's dag na dag actie. Ze staan er op de barricades om de verplaatsing en gedeeltelijke privatisering van dit publieke ziekenhuis tegen te gaan.

Sociale strijd is overal nodig

Ook in België is het voor jonge moeders niet zo evident meer. Voor al onze rechten zoals zwangerschapsrust, zorg na de bevalling en kindergeld is ooit strijd geleverd. Maar in tijden van economische crisis zien we dat die rechten sneller dan we denken weer in vraag gesteld of afgebouwd worden. Zowel in België als in de Filipijnen moeten we dus vechten voor een sterke publieke gezondheidszorg, waar alle mensen, arm en minder arm, van prematuurtje tot hoogbejaarde, de best mogelijke zorg krijgen.

Daarom steunt G3W de acties van haar Filipijnse partners tegen de privatisering van dit ziekenhuis en voor een goede publieke gezondheidszorg voluit.

Ook jij kan hun strijd steunen door een gift aan G3W op rekeningnr. BE15 0010 4517 8030 - BIC: GEBABEBB met de vermelding " gift Fabella WS". Je kan ook online een gift doen via deze link. Giften vanaf 40 euro of meer per jaar geven recht op een fiscaal attest.

 

Deel dit artikel