Noodoproep voor Tsjadische vluchtelingen in Kameroen

Het internationale Caritasnetwerk doet een noodoproep voor de Tsjadische vluchtelingen die momenteel in Noord-Kameroen verblijven. De komende dagen staan velen voor een moeilijke keuze : teruggaan naar N'djamena, of verhuizen naar het kamp van Maltam, 32 km verderop.

Fotoset: situatie in Kousseri, Noord Kameroen

Afgelopen week vluchtten meer dan 30.000 mensen naar het naburige Kameroen na gevechten in en rond N'djamena. De meesten vonden opvang in de districten Makari, Kousseri and Logone Birni. Meer dan 7.000 mannen, vrouwen en kinderen zochten hun toevlucht in gebouwen van de lokale kerk in Kousseri. Momenteel verblijven er nog zo'n 2.200 mensen.

De vluchtelingen wachten buiten op hun terugkeer naar Tsjaad of op de overplaatsing naar een ander kamp. Alleen de meest kwetsbaren onder hen, zoals ouderen en kinderen, slapen binnen.

Velen onder hen willen wel terugkeren naar Tsjaad, maar zijn bang voor wat ze er zullen aantreffen. Is het wel veilig? Zullen ze genoeg eten hebben om hun kinderen te voeden ?

"Ik heb genoeg van N'djamena", zegt Anne, die opvang heeft gevonden in het gezondheidscentrum van Kousseri. "Ik ben naar hier gekomen opdat mijn kinderen veilig zouden zijn. Ik was bang. Het geweld houdt niet op. Ik weet nog niet wat ik ga doen : terugkeren of hier blijven".

Ook voor Esther is de toekomst een groot vraagteken. Ze verblijft in de katholieke school. Ze verloor haar man bij de gevechten. "Ik ben een weduwe met 4 kinderen. Wat kan ik doen? Ik ben het inkomen van mijn man kwijt".

Elizabeth, haar schoonzus, wil wel terugkeren naar N'djamena, maar heeft geen huis meer. "Het huis van mijn buren werd verwoest door bombardementen en is op het mijne gevallen", zegt ze. "Ik heb niets meer". Sinds ze naar Kameroen is gevlucht, heeft ze niets meer over haar man vernomen.

Oproep voor noodhulp
Van in het begin hebben de hulpteams van Caritas de vluchtelingen bijgestaan met rijst, bloem, drinkwater, zeep, muskietennetten, keukensets en medische hulp.

Het Caritasnetwerk heeft een oproep gedaan voor dringende noodhulp. Er is 115.000 euro nodig voor opvang (hangars, beschutting), latrines, medicijnen, voedsel en basisgoederen (dekens, slaapmatten, hygiënekits). Caritas wil ook hulp bieden aan de vluchtelingen die verblijven bij vrienden of familie in Kousseri, en aan hun gastgezinnen.

De organisatie van de noodhulp in de opvangplaatsen is niet makkelijk. De spanning is voelbaar. Vluchtelingen die opvang gevonden hebben bij familie of vrienden in de stad, mensen die in open lucht overnachten en de lokale bevolking zijn moeilijk van mekaar te onderscheiden. Regelmatig zijn er opstootjes bij de verdeling van de noodhulp. Een kamp in Maltam moet een betere organisatie mogelijk maken.

Naar Maltam gaan of blijven
Om de hulpverlening beter te coördineren heeft UNHCR een kamp geïnstalleerd in Maltam, 32 km van Kousseri. Het is de bedoeling dat de vluchtelingen daarheen verhuizen, maar voor velen ligt het kamp te ver weg.

"We hebben hen uitgelegd dat ze zich moeten laten registreren als vluchteling en naar Maltam moeten gaan, maar de meeste mensen verkiezen hier te blijven", zegt Gilbert, een vrijwilliger van Caritas Kameroen. "Velen gaan overdag terug naar N'djamena, om er te werken. 's Nachts keren ze terug naar Kousseri. Voor hen is het onmogelijk om naar Maltam te gaan, het is te ver. Ook de mensen die hier blijven, moeten we blijven bijstaan".

  • Meer info: https://www.caritasinternational.be/nl/
Caritas International DOOR:

Deel dit artikel