Oxfam-Wereldwinkels biedt koffieboeren houvast in moeilijke tijden

De onleefbare prijzen die deze kleine producenten krijgen zijn maar één symptoom van de scheve internationale handelrelaties.

De koffieprijzen op de internationale markt liggen sinds eind augustus 2015 onder de fairtrademinimumprijs. Dat maakt samenwerken met Oxfam nog waardevoller voor de koffieproducenten in het Zuiden, want voor hun ongebrande koffiebonen krijgen ze zo'n 40 % meer dan producenten die niet aan fairtradevoorwaarden kunnen verkopen.

Een boer die niet fairtradegecertificeerd is, krijgt op dit moment ongeveer 115 dollarcent per pond arabicakoffie. Een boer die aan Oxfam verkoopt, krijgt minstens 160 dollarcent per pond, ongeveer 3,5 euro per kilo. Dat bedrag bestaat uit de fairtrademinimumprijs van 140 dollarcent per pond en een fairtradepremie van 20 dollarcent per pond, die naar de coöperatie gaat.

Sinds eind augustus 2015 ligt de internationale marktprijs (blauwe lijn) voor arabicakoffie onder de fairtrademinimumprijs (rode lijn).

Eerlijke handelsrelaties

Oxfam-Wereldwinkels streeft naar structureel eerlijke handelsrelaties, ook al is dat vaak moeilijk door de huidige handelsregels die onze politici opleggen. Een minimumprijs plus premie, fairtradevoorwaarden in het internationale handelen, zijn één aspect van de handelsrelatie die Oxfam-Wereldwinkels heeft met haar partners in het Zuiden. In periodes waarin de prijs op de internationale markt onder de fairtrademinimumprijs duikt, zoals nu het geval is voor koffie, is dit vaak de laatste strohalm voor de producenten in het Zuiden. De onleefbare prijzen die deze kleine producenten krijgen, zijn echter maar één symptoom van de scheve internationale handelrelaties.

Een eerlijke handelsrelatie gaat voor Oxfam in de eerste plaats over gelijke machtsverhoudingen binnen de handelsketen en staat los van de schommelende wereldmarktprijs.

Pleisters volstaan niet

Oxfam-Wereldwinkels legt de structurele problemen in het internationale handelen bloot. Door de handelsketens en –regels te bestuderen, maar ook door met onze "voeten in de modder te gaan staan".  Concrete relaties met koffie-, cacao- of rijstproducenten helpen ons begrijpen welke impact zo'n internationale prijsdaling heeft op een kleine boerengroep.

Oxfam-Wereldwinkels gaat ook verder dan de fairtradevoorwaarden. Producentengroepen kunnen rekenen op een langdurige samenwerking, we begeleiden hen in hun zoektocht naar klanten in Europa, we delen onze ervaring met het versterken van coöperaties wereldwijd. De ondersteuning en de extra verkoop via Oxfam, biedt hen houvast.

Toch beseffen we goed dat dit alles niet volstaat. Onze initiatieven zijn nodig en nuttig maar het blijven pleisters op de wonde die de ongelijke internationale handelrelaties slaan. Wat echt nodig is, is een correct gereguleerde handel waarbij producenten de vruchten plukken van hun werk. Daarom blijven wij actie voeren en politici aan hun mouw trekken: doe iets aan die etterende wonde die de internationale handel is. Maak de regels eerlijk en gelijk voor iedereen.

Oxfam-Wereldwinkels DOOR:

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels